Matti Kassilan ohjaama Tulipunainen kyyhkynen (1961) oli ilmestyessään aidosti moderni elokuva, ja se sai jo aikalaiskriitikoilta hyvän vastaanoton. Myöhemmin arvostus on entisestään kasvanut. Kassila on ottanut kiintoisasti vaikutteita Alfred Hitchcockin ja Fritz Langin elokuvista jyrkkien kuvakulmien käytössä ja keinoissa kehitellä dramatiikkaa. Erityistä Tulipunaisessa kyyhkysessä on painajaismainen juoni, joka etenee vangitsevan intensiivisesti, samoin eloisa kaupunkimiljöön korostuminen. Edelleen suuri osa kotimaisista elokuvista kuvattiin maaseudulla.

Kassilan elokuvassakin lähdetään liikkeelle maaseudulta, kesämökin idyllistä jossain Tammisaaren suunnassa, mutta pian alkaa matka Helsinkiin, epäluulojen, seksuaalisten pelkojen ja mustasukkaisuuden yötä kohti. Yöllinen kaupunki oli ylipäänsä noir-konventioiden mukainen mielenmaisema, missä tämänkin elokuvan ratkaisevat kohtaukset tapahtuvat. Komisario Palmujen tapaan mutta tummasävyisemmin elokuva nostaa esiin Helsingin näkymiä, 60 vuoden takaista ”kadonnutta kaupunkia”, josta kuitenkin näyttäytyy nykykatsojalle ihmeen paljon tuttuja osia.

Tauno Palo esiintyy viimeiseksi jääneessä ja ehkä parhaassa roolissaan avioliitossaan hieman turhautuneena, vanhenevana lääkärinä, jonka on kohdattava mielensä syvyyksistä nouseva absurdi painajainen. Elokuva sekoittaa tyylilajeja, siihen kietoutuu tyypillistä noiria enemmän kauhuelementtejä, jotka kasvavat loppua kohden.

Kari Salminen kirjoittikin Tulipunaisesta kyyhkysestä suomalaista kauhuelokuvaa käsittelevässä artikkelissa (Filmihullu 3/1989):

Tulipunainen kyyhkynen (…) on kuvastoltaan – naurava mielipuoli kadunkulmassa, lähikuvat ja kamera-ajot kohti epäuskoisesti tuijottavaa päähenkilöä, arvaamattomasti reagoivat ja inhimillisiä tunteita osoittamattomat ihmiset, varjoihin peittyvä ja ahdistava kaupunkimiljöö jne.- lähempänä kauhuelokuvan perinteitä kuin mikään kaanoniin hyväksytyistä teoksista.”

Kaiken kaikkiaan hienosti rakennettu elokuva, joka tarjoaa aikamatkan lisäksi ajattoman sukelluksen miehen egon pimeisiin puoliin.  /Anneli Jussila

Kritiikki on julkaistu Hämeenlinnan Kaupunkiuutisissa 9.11.

Matti Kassila: TULIPUNAINEN KYYHKYNEN (Den eldröda duvan), Suomi 1961 • Tauno Palo, Gunvor Sandqvist, Helen Elde, Matti Oravisto • KAVI 35 mm • svensk text • K12 • 86 min

Liput (6 €) näytöspäivänä ti 12.11. käteisellä 17.30–18.00 Bio Rexin aulasta Kino Tavast ry:n lipunmyyntipisteestä tai verkkokaupasta.