Äideistä parhain (2005) kertoo koskettavan, ajatuksia ja tunteita herättävän sotalapsen elämäntarinan. Historiallisesti sotalapsiavussa oli kyse todellisesta lasten joukkosiirrosta, sillä Ruotsiin lähetettiin toisen maailmansodan aikana yli 70 000 suomalaislasta, joista noin 15 000 myös jäi Ruotsiin.

Klaus Härön ohjaama Äideistä parhain (2005) perustuu sotalapsuuden kokeneen Heikki Hietamiehen romaaniin sekä Veikko Aaltosen käsikirjoitukseen, joiden pohjalta Jimmy Karlsson ja Kirsi Vikman käsikirjoittivat Härön elokuvan.  Äideistä parhain kertoo ensisijaisesti toisen maailmansodan aikaisiin kohtalonhetkiin sijoittuvan mutta kuitenkin siitä vuosikymmentenkin päähän ulottuvan tarinan Ruotsiin lähetetyn sotalapsen ja hänen läheistensä vaiheista.

 

 

Vaikka Äideistä parhain keskittyy yhden tietyn lapsen kohtaloon, se avaa hienolla ja koskettavalla tavalla näkökulmaa kaikkien sotalasten sekä lisäksi heidän suomalaisten vanhempiensa ja ruotsalaisten perheidensä kokemuksiin. Vaikka jokaisen lapsen tarina on toki yksilöllinen, niin he kaikki ovat kokeneet erittäin ristitiitaisia ja vaikeita tunteita kuten Äideistä parhaimman roolihahmotkin. Elokuva tuokin juuri eri henkilöiden tunteet vaikuttavasti ja upeasti esiin. Se on paitsi hienon ohjauksen ja kameratyöskentelyn sekä näyttelijöiden upeiden suoritusten, myös tarinaa ja tapahtumia mukailevan Tuomas Kantelisen musiikin ansiota.

Kuvauksesta huolehti Jarkko T. Laine, joka on Menetys ja muisto -tapahtumassa itse kertomassa elokuvan kuvauksista.  Ruotsiin lähetetyn sotalapsi Eeron roolin teki Topi Majaniemi, hänen äitiään esitti Marjaana Maijala ja isäänsä Kari-Pekka Toivonen, aikuista Eeroa tulkitsi Esko Salminen ja Eeron äitiä vanhana Aino-Maija Tikkanen.

Elokuva kuvaa erinomaisen hyvin myös toisen maailmansodan aikaista yleistä tilannetta ja elämää Suomessa sekä Ruotsissa. Se on visuaalisesti upea ja siinä erilaiset maisemat ja ympäristöt tulevat loistavasti esille.

Äideistä parhain ei ole suotta ollut Suomen Oscar-ehdokkaana, saanut kolme Jussi-palkintoa sekä lisäksi muita palkintoja. Elokuva tuskin jättää kovin monta katsojaansa kylmäksi. /Johanna Ahtila

************************

Klaus Härö, Äideistä parhain (2005). 105 min. K12. Lauantaina 23.11. klo 16.30. Elokuvan jälkeen 18.15 – 18.45 näytösvieraana elokuvan Jussi-palkittu kuvaaja Jarkko T. Laine. Vapaa pääsy.

Menetys ja muisto -elokuvaviikon näytöksiin ja luennoille ei tarvitse ilmoittautua, mutta paikan voi halutessaan varata ennakkoon Museo Militarian asiakaspalvelusta: asiakaspalvelu(at)museomilitaria.fi tai puh. 040 450 7479.

Menetys ja muisto -elokuvaviikon koko ohjelma

Menetys ja muisto -elokuvaviikon ohjelman yleisluonnehdintaa

Menetys_ja_Muisto_banneri_1800x720_Evakko