Menetys ja muisto -elokuvaviikon päätöselokuvana nähtävä Ari Matikaisen Sota ja mielenrauha tarkastelee sotia kansakuntamme kollektiivisen alitajunnan näkökulmasta. Dokumentin keskeinen ajatus  esitetään Maanpuolustuskorkeakoulun sotapsykologian ja sotastressin tutkijan, everstiluutnantti Juha Mälkin suulla: kansakunnan sotapyykkiä on vielä pestävä. 

Matikaisen dokumentissa haastatellaan 1970-luvulla syntyneitä historiantutkijoita Jenni Kirvestä, Markku Joki-Sipilää ja Ville Kivimäkeä. Heidän esittämistään näkökulmista ja aikalaisdokumenteista rakentuu mahdollisuus oivaltaa, tehdä oma analyysi. Matikaisen dokumentti ei tarjoa valmiita vastauksia, pikemminkin vain raaputtaa pintaa sieltä täältä. Tosin talvi- ja jatkosodan eri vaiheet sotaakäyvien stressin aiheuttajana käydään läpi perusteellisesti ja sotien historia ulotetaan myös Lapin ja sisällissotaan. 

Kansakuntamme on kestänyt sotaa ja sodasta vääjäämättä seuraavaa monessa kulminoituvaa väkivaltaa. Sota-aikana jopa yksityinen suru vaiennettiin, sillä vainajat olivat ikään kuin isänmaan omaisuutta. Kun nuoret miehet lähetettiin rintamalle, kansakunta samalla saattoi kansalaisensa väkivallanteoille alttiiksi. Rintamalla pelko siitä, mitä tapahtuisi seuraavaksi, oli läsnä alinomaa. 

Kaikki eivät painetta kestäneet, mutta psyykkisesti oireileva ei kuitenkaan helposti päässyt sairaalahoitoon. Päällystö pelkäsi vapautuksen johtavan sotamiesten joukkopakoon rintamalta. Sota ja rauhansopimus hääti myös 400 000 kansalaista lopullisesti asuinsijoiltaan Karjalasta ja Petsamosta.  Koko Suomen valtaustakin oli pelätty vuonna 1944. 

Matikaisen dokumentti etenee verkkaisesti hyödyntäen haastattelujen lisäksi kirjeitä, päiväkirjoja sekä arkistokuvia ja -filmejä. Vain vähän on kuvattu täysin uutta materiaalia. Dokumentin ansio on yksittäisten sotilaiden tuntemusten tarkka kuvaaminen. Riittävän monista tarinoista rakentuu myös kokonaiskuva siitä, millaista sankaruutta sota eri vaiheissaan miehiltä vaati. Tästä kaikesta meidän on dokumentin mukaan edelleen otettava selvää, jotta ymmärrämme oikein veteraanien perinnön eikä se jää pelkäksi liturgiaksi. Suhdetta sotaan ja sota-ajan poliittisiin ja sotilaallisiin ratkaisuihin pitää siis edelleen käsitellä, silläkin uhalla että arkistojen kätköistä vielä nousisikin jotain epämiellyttävää. /Ulappa

Ari Matikainen, Sota ja mielenrauha (2017) Museo Militarian elokuvasali su  24.11. klo 16.15. Vapaa pääsy.

Koko elokuvaviikon (18.-24.11.2019) ohjelma – elokuvat, luennot ja vierailijat – tapahtuman kotisivulta.

Näytöksiin ja luennoille ei tarvitse ilmoittautua, mutta paikan voi halutessaan varata ennakkoon Museo Militarian asiakaspalvelusta: asiakaspalvelu (at) museomilitaria.fi tai puh. 040 450 7479.