Timo Miettinen

Pidätkö kauhuelokuvista mutta olet kyllästynyt kaavamaisiin efektikokoelmiin, uudelleenfilmatisointeihin tai ties kuinkamonensiin jatko-osiin jostakin, joka on joskus ollut jollain lailla luovaa tai lajityypin laitoja kolistelevaa? Vai inhoatko kauhuelokuvia etkä siedä verta, suolenpätkiä, sarjamurhaajia tai muitakaan hirviöitä? Jos vastasit jompaan kumpaan myöntävästi, käy katsomassa vastikään Suomen ensi-iltansa saanut Andy Mittonin esikoiselokuva The Witch in the Window (USA 2018).

Aivan ensimmäistä kertaa ei Mitton kameran takana ole, sillä hän on tehnyt parikin yhteistyöohjausta, mutta The Witch in the Window on hänen ensimmäinen oma ohjauksensa. Hän on myös käsikirjoittanut ja leikannut elokuvan sekä säveltänyt siihen musiikin, joten miehen tuotantoa kannattaa jatkossa pitää silmällä.

Tarina alkaa varsin tavanomaisesti. On isä, äiti ja varhaisteini poika. On vanha talo, ja talossa tietenkin kummittelee edellisen omistajan henki. Isä on hankkinut ränsistymään päässeen talon halvalla, ryhtyy remontoimaan sitä ja ottaa poikansa apumiehekseen. Samalla on tarkoitus käydä pientä mies-miehelle -keskustelua. Salaperäiset ilmestykset alkavat kuitenkin kiusata projektia.

Tuttuakin tutummat alkuasetelmat antavat olettaa mitä tuleman pitää, mutta vähä vähältä Mitton vie tarinansa uusille raiteille, eikä loppuratkaisu ole ollenkaan sitä mitä odottaisi. Mitton leikkii kauhuelokuvan perusasioilla ja tekee tarinasta omanlaisensa. Jos jotain samanhenkistä vertailukohtaa etsii, ei mieleeni äkkipäätä tule kuin David Loweryn A Ghost Story (USA 2017) ja ehkä James Wanin Kirottu (The Conjuring, USA 2013) -elokuvan alkupuoli.

Maailmanensi-iltansa The Witch in the Window sai jo toista vuotta sitten, ja se on saanut maailmalla ristiriitaisen vastaanoton. Yhteinen piirre monille kriittisille arvioille on ollut se, ettei elokuvan ole katsottu täyttävän kauhuelokuvalle asetettuja odotuksia, eikä se ole ollut tarpeeksi viihdyttävä. Omissa kirjoissani molemmat tuomiot herättävät pelkästään mielenkiintoa. Ne kertovat, ettei kyseessä ole aivan tavanomainen tuotanto. Se ei ole mahtunut valmiiseen muottiin, ja siitä on kenties muuhunkin kuin ajankuluksi popcorninpureskelun lomaan. Kauhuelokuvan siitä tekee ilman muuta erilaisten pelkojen ympärille kiertyvä juoni, mutta mitä ne pelot lopulta ovat? Sille kannattaa uhrata muutama ajatus elokuvan jälkeen.

Elokuvan ensi-ilta oli 7.8.2020.