Hitusen hämyä -klubi-illat jatkuvat huomenna su 29.11. klo 17.00, kun Suistoklubilla päästään nautiskelemaan naissäveltäjien elokuva- ja tv-musiikista. Väitöskirjatutkija Taneli Hiltusen luentoa siivittävät tunnelmiltaan idyllisestä romanttisuudesta melankoliaan ja yhtä taitavasti orkestroituun toiminnallisuuteen vaihtelevat musiikkinäytteet. Sitten on vapaan keskustelun vuoro.

Tunnetuimmat edelläkävijät ovat pitkään olleet brittinaisia, mutta varsinkin viime vuosina esimerkiksi saksalais-, turkkilais- ja japanilaissyntyisiä kollegoja on niin ikään noussut laajempaankin tietoisuuteen. Alalla tapahtuvasta muutoksesta kertoo myös vuonna 2014 perustettu Alliance for Women Film Composers -yhteisö.

Musiikki on silti viimeinen elokuvataiteen osa-alue, jolla naiset ovat silmiinpistävän aliedustettuina. Heidän arvostuksensa ja näkyvyytensä on kuitenkin parantunut, ja omaleimaiset konkarit sekä tuoreet lahjakkuudet noteerataan aiempaa herkemmin. Rachel Portman, Anne Dudley ja muut tiennäyttäjät ovat saaneet rinnalleen Mica Levin ja viimeisimmän Oscar-voittajan, islantilaisen Hildur Guðnadóttirin, kaltaisia rohkean kokeellisia uuden polven tyylitaitureita.

Tv-sarjat ja dokumentit voivat toimia hyvänä ponnahduslautana valkokangastuotantoihin – tai yhtä hyvin muodostua varsinaiseksi uraksi. Naissäveltäjien genrevalikoimakin on laajentunut. Vaikka osa kunnostautuu edelleen periodidraamojen herkän tunteikkuuden parissa, joukkoon mahtuu myös esimerkiksi toiminnallisten ja scifi-tunnelmien vangitsijoita. Sukupuoli ei määritä käytettävää tyyliä, ja monipuolinen ilmeikkyys auttaa naissäveltäjiä vähitellen kohti tilannetta, jossa he voivat olla ihan vaan säveltäjiä.

Lippuja (6 €) myydään turvavälit mahdollistava rajoitettu määrä, 20 kpl, Kino Tavast ry:n verkkokaupassa https://kinotavast.tapahtumiin.fi. Kasvomaskin käyttämistä suositellaan. Saavuthan paikalle vain terveenä. Tervetuloa vastuullisesti järjestettävään tilaisuuteen!