Taneli Hiltunen

Klaus Härö on kiistaton pienimuotoisten elokuvien mestari. Hän ei tarvitse välttämättä kuin kaksi henkilöhahmoa täyttääkseen valkokankaan elämänmakuisilla hetkillä, jotka saavat katsojankin pohtimaan suhdettaan toisiin ihmisiin. Arvostus on materialisoitunut mm. neljäksi Jussi-palkinnoksi, jotka Postia pappi Jaakobille (2009) voitti parhaasta elokuvasta, ohjauksesta, miespääosasta ja musiikista.

Elokuvan aluksi armahduksen saanut elinkautisvanki Leila (Kaarina Hazard) matkaa vastentahtoisesti syrjäiseen pappilaan, jossa hänen on määrä auttaa sokeaa pappi Jaakobia (Heikki Nousiainen). Tehtävänkuva on erikoinen, sillä Jaakob tarvitsee jonkun lukemaan ääneen tavallisten ihmisten hänelle lähettämiä kirjeitä ja vastaamaan niihin hänen sanelustaan. Jaakobille tämä on elämäntehtävä, mitä Leila ei ymmärrä. Hän jopa heittää osan kirjeistä menemään.

Kun kuluu useampi viikko ilman ainuttakaan kirjettä eikä posteljooniakaan näy, papin maailma järkkyy ja Leila tajuaa tehneensä anteeksiantamattoman vääryyden. Lopulta auttajan ja autettavan roolit kääntyvät päälaelleen, ja syy Leilan vankeustuomioon paljastuu. Härön ja Jaana Makkosen käsikirjoitus jättää paljon Hazardin ja Nousiaisen katseiden kerrottavaksi. Koko elokuva on vähäleisen luonnenäyttelemisen juhlaa, mutta viimeiset kohtaukset tekevät siitä pakahduttavan ja mieleenpainuvan kokemuksen.

Hämeeseen elokuva kytkeytyy siten, että kirkkokohtausten sisäkuvissa käydään loisteliaassa Hattulan Pyhän Ristin kirkossa. Ulkokuvat sen sijaan on kuvattu Tyrvään Pyhän Olavin kirkolla, sillä Hattulassa ympäristö näytti jo liian modernilta, kun taas Vammalassa oltiin kansallismaisemien rikkumattoman rauhan syleilyssä. Se että kaksi kirkkoa saatiin saumattomasti henkimään samaa karua kauneutta – esimerkiksi poistamalla penkit kuvausten ajaksi – kertoo paljon Härön tinkimättömyydestä visionsa toteuttajana.

Postia pappi Jaakobille on ihmisen kokoinen elokuva, jossa ei ole yhtään turhaa kuvaa tai kohtausta.

Kritiikki on julkaistu Hämeenlinnan Kaupunkiuutisissa 21.11.

KAVIn aluesarja: Klaus Härö, Postia pappi Jaakobille (Suomi 2009) ti 24.11. klo 18 Bio Rex. K7. 75 min. KAVI 35 mm. Päärooleissa Kaarina Hazard, Heikki Nousiainen, Jukka Keinonen ja Esko Roine. Kuvaus Tuomas Hutri. Musiikki Dani Strömbäck. Liput (6 €) Kino Tavast ry:n verkkokaupasta https://kinotavast.tapahtumiin.fi. Syyskauden ohjeet katsojille. Tulethan turvallisesti järjestettävään näytökseen vain terveenä.