Vanhat tutut Athos, Porthos, Aramis ja d’Artagnan ovat jälleen vauhdissa, ja pahisgalleriakin on vielä harventamatta, joten on aika päästää rapiirisankarit valloilleen elokuvassa Neljä muskettisoturia (The Four Musketeers, 1974). Tällä kertaa myös musketeille tulee käyttöä.

Richard Lester tarkoitti Kolme ja Neljä muskettisoturia julkaistavaksi yli kolmituntisena elokuvana, mutta tuotantoyhtiön vaatimuksesta kokonaisuus jaettiin kahteen osaan. Silti ratkaisu toimii, koska tapahtumat käynnistyvät eräänlaisesta saranakohdasta.

Suurin ero 1620-luvulle sijoittuvan tarinan ensimmäiseen puoliskoon liittyy hahmodynamiikkaan ja kerronnan sävyyn. Vaikka d’Artagnanin (Michael York) rakastetun Constancen (Raquel Welch) kidnappaus tuo osansa koomisesta virityksestä, naishahmoista valokeilaan nousee lumoava, vaarallinen ja sydämeltään jääkylmä vakooja Milady de Winter (Faye Dunaway).

Juoni synkkenee sopivasti loppua kohti, mikä on linjassa Alexandre Dumas’n romaanin draamankaaren kanssa. Sitä ennen mm. mitellään (ja liukastellaan) jäätyneellä lammella sekä käydään aamiaisella linnoitustaan puolustavien hugenottien tulituksen alla. Samalla löytyy vallan erikoinen käyttötarkoitus patongille.

Lesterin ja käsikirjoittaja George MacDonald Fraserin näkemyksen erottaa edukseen monista muista filmatisoinneista sen poikamainen raikkaus, johon sekoittuu vanhempien muskettisoturien vakavuutta ja melankoliaakin. Silkka fyysisyys puolestaan tuo uskottavuutta näyttäviin miekkailukohtauksiin. Jopa konkari Christopher Lee tunsi olevansa vaarassa Oliver Reedin terän viuhuessa – puhumattakaan stuntmiehistä, jotka vetivät pitkää tikkua, kuka päätyy Reedin vastustajaksi.

Musiikista vastaa argentiinalainen Lalo Schifrin, joka muistetaan etenkin lukuisten Clint Eastwood -elokuvien hovisäveltäjänä. Toiminnallisia kohtauksia hän tukee nautittavan lennokkaasti, mutta myös tunteikkuuden sävyttäminen onnistuu vaivattomasti.

Yvonne Blaken puvustus huomioitiin Oscar-ehdokkuudella, ja kun myös yksityiskohdiltaan rikas lavastus ja David Watkinin kuvaus (mm. Minun Afrikkani ja Tulivaunut) ovat pykälässä, 1600-luku tempaa välittömästi mukaansa. Yksi kaikkien ja kaikki yhden puolesta! /Taneli Hiltunen

Kritiikki on julkaistu Hämeenlinnan Kaupunkiuutisissa 11.9.

KAVIn aluesarja: Richard Lester, Neljä muskettisoturia (Britannia/USA/Espanja/Panama 1974) ti 14.9. klo 18 Bio Rex. 103 min. K16. KAVI 35 mm. Suom. tekstitys. Päärooleissa Oliver Reed, Michael York, Faye Dunaway, Frank Finlay, Richard Chamberlain ja Charlton Heston. Liput (6 €) Kino Tavast ry:n verkkokaupasta https://kinotavast.tapahtumiin.fi.