Kirjaston Kinopiirin syksyn näytökset ja keskustelutilaisuudet ovat täynnä, mutta elokuvat voi käydä katsomassa näytösten jälkeen omalla ajallaan varaamalla pääkirjaston Mediahuoneen käyttöönsä Varaamossa (Mitä haluat tehdä? -> Katsoa elokuvaa). DVD:n saa asiakaspalvelusta.

Xavier Beauvoisin käsikirjoittama ja ohjaama tositapahtumiin perustuva Jumalista ja ihmisistä (2019) on pinnalta katsoen tragedia Algerian sisällissodan jalkoihin jäävistä trappistimunkeista, mutta pinnan alla se sukeltaa syvälle inhimillisen olemassaolon peruskysymyksiin. Ainakin allekirjoittaneelle elokuvassa on pohjimmiltaan kyse mielenrauhasta ja oman vakaumuksen sekä myötätuntoisen elämänasenteen säilyttämisestä katastrofaalisissakin olosuhteissa.

“Uskontoja on monia mutta Jumala on yksi”, kiteyttää munkkiveli Luc oman uskonnonfilosofiansa, ja niin kuin uskontoja, myös ihmisten suhtautumistapoja on monia: jollekin uskonto on henkinen voimavara ja lähimmäisenrakkauden lähde, toiselle väkivaltaiset teot oikeuttava ideologia. Kumpaakin Beauvois kuvaa varsin realistisesti, mikä yhdessä totuuspohjaisen tarinan kanssa saa elokuvaan näyttämään aika-ajoin melkeinpä dokumentaariselta. Erityisesti munkkien jokapäiväistä työtä ja hartauselämää kuvaavat kohtaukset ovat karun kaunista katsottavaa.

Elokuvan ehdoton kohokohta ja Beauvoisin ohjaajantyön todellinen taidonnäyte on “viimeinen ehtoollinen”, jossa tilkka viiniä ja kasettinauhurista soiva Tšaikovskin Joutsenlampi tekevät arkisesta ruokahetkestä jotain megalomaanisen hienoa. Kamera kiertää vääjäämätöntä kohtaloaan odottavien miesten uurteisilla kasvoilla ja paljastaa vähän kerrallaan inhimillisten tunteiden koko kirjon epävarmuudesta iloon ja surumieliseen liikutukseen. Se on paljon yhdeltä elävän kuvan kohtaukselta, ja jos Jumalista ja ihmisistä jää jotain pysyvää elokuvanhistorian aikakirjoihin, on se juuri tuo kohtaus.

Jumalista ja ihmisistä voitti ilmestymisvuonnaan Cannesin Grand Prix -palkinnon ja seuraavana vuonna kolme ranskalaista César-palkintoa. Kaikkiaan se on palkittu parikymmentä kertaa eri elokuvajuhlilla ja festivaaleilla.  /Timo Miettinen

Kirjaston Kinopiiri: Jumalista ja ihmisistä (Des hommes et des dieux, Ranska 2010) ma 20.9. klo 17.30 Hämeenlinnan pääkirjaston Mediahuoneessa. K12. 122 min. Ohjaus: Xavier Beauvois. Päärooleissa Lambert Wilson, Michael Lonsdale, Olivier Rabourdin, Abdelhafid Metalsi, Sabrina Ouazani ja Abdallah Moundy. Kinopiiri-näytökset järjestävät yhteistyössä Hämeenlinnan kaupunginkirjasto ja Kino Tavast, jonka edustajat alustavat elokuvan ja vetävät sen jälkeen käytävän keskustelun.