Yimou Zhangin toimintaa, seikkailua ja rakkautta sekoittavan Lentävien tikarien talon (2004) näyttämönä on muinainen Kiina 800-luvun lopulla. Poliisikapteenit Leo (Andy Lau) ja Jin (Takeshi Kaneshiro) määrätään tappamaan Tang-dynastian korruptoitunutta hallintoa vastaan taistelevan kapinallisryhmittymän johtaja. He antavat sokean naiskapinallisen Mein (Ziyi Zhang) johdattaa heidät kohti omiensa päämajaa. Matkan varrella rakkaus kuitenkin puuttuu peliin, ja kolmikon kohtalot kietoutuvat toisiinsa peruuttamattomasti.

Lentävien tikarien talo on visuaalisesti erittäin kaunis elokuva. Upeat maisemat ja taistelukohtaukset ovat henkeäsalpaavia, ja Oscar-ehdokkuus tulikin juuri kuvauksesta. Äänimaailmaakaan ei voi kuin ylistää. Usein tänä päivänä miellämme äänimaailman Hollywood-paukkeeksi, mutta Lentävien tiikarien talo tarjoaa vastapainoksi hienovaraisuutta, hentoa akustisuutta ja räiskyvyyttä.

Merkittävimpiä kohtia ovat rumpujen säestämä Mein tanssi sekä taistelu bambumetsässä. Ne muuttavat käsityksesi surround-äänistä kauniina kokemuksena, jota et hevillä unohda. Istuudu tukevasti penkkiisi ja rauhoita mielesi. Kuuntele kuinka elokuvan äänet kulkevat edestä taaksesi tai takaa etualalle. Nauti jokaisesta hetkestä, sillä tämän elokuvan äänimaailma on ainutlaatuinen.

Toimintakohtaukset eivät ole visuaalisia tehosteita eivätkä stuntteja: näemme oikeasti Kiinan supertähdet Ziyi Zhangin ja Andy Laun taistelemassa. Säästeliäästi käytetyt tehosteet tuovat lisää myyttisyyttä, kuten elokuvan nimessä lentävät tikaritkin.

Näyttelijäsuoritukset ovat koskettavan tunteikkaita, joten elokuva on samalla hieno rakkaustarina. Mitä rakkaus on? Voiko jonkun oppia tuntemaan vuosien varrella tarpeeksi rakastaakseen häntä? Voiko rakkaus syttyä hetkessä? Elokuva antaa mahdollisuuden kokea rakkauden molemmista näkökulmista.

Lentävien tikarien talo ammentaa Kiinan ja Hongkongin taistelulajiperinteistä. Sen voikin nähdä kunnianosoituksena King Hun ja kumppaneiden merkkiteoksille, joissa jo 1960-luvulla kirjoitettiin vahvoja päärooleja myös naisnäyttelijöille. Siinä on tärkeää sanomaa omalle ajallemme. /Jouni Uotinen & Taneli Hiltunen

Kritiikki on julkaistu Hämeenlinnan Kaupunkiuutisissa 9.10.

KAVIn aluesarja: Yimou Zhang, Lentävien tikarien talo (Shi mian mai fu, Kiina/Hongkong 2004) ti 12.10. klo 18 Bio Rex. 121 min. K16. Suom. tekstitys. Päärooleissa Ziyi Zhang, Andy Lau ja Takeshi Kaneshiro. Liput (6 €) Kino Tavast ry:n verkkokaupasta https://kinotavast.tapahtumiin.fi/.