Islantilaista elokuvaa ei kovin usein ole nähtävissä Hämeenlinnassa. Nyt tähän asiaan tulee pientä korjausta, kun Kino Tavastin Kuukauden pohjoismainen -sarjassa esitetään mainion Pässit -elokuvan ohjanneen Grimur Hàkonarsonin uusin elokuva Milk County (2019). Tässäkin elokuvassa ollaan Islannin maaseudulla, mutta elokuvan tyylilaji poikkeaa vahvasti Pässien mustan huumorin sävyttämästä kerronnasta.

Elokuva alkaa lähes dokumentaarisella kohtauksella vasikan syntymästä. Päähenkilöä kuvataan kulkemassa pihapiirissään karuissa maisemissa. Ihmisen ja luonnon tiivis yhteys välittyy heti ensi kuvista. Kerronta on hidasta, mikä viittaa tietynlaiseen pysähtyneisyyteen koko kyläyhteisössä.

Päähenkilö on emäntä Inga (Arndís Hrönn Egilsdóttir), joka hoitaa pientä karjatilaa yhdessä miehensä kanssa. Lapset ovat jo aikuisia ja muuttaneet parempien olosuhteiden perässä kaupunkiin. Toimeentulo on niukkaa ja vaatii kovaa ponnistelua, ja siitä huolimatta tila on pahasti velkaantunut.

Kun Ingalle sitten selviää, kuinka monin tavoin aiemmin kyläläisten etuja puolustamaan perustettu osuuskunta nykyään alistaa jäseniään ja pakottaa heitä lähes maaorjan kaltaiseen tilanteeseen, Inga päättää toimia.

Asetelma tuo mieleen vanhat lännenelokuvat, joissa vaeltava asesankari tulee puolustamaan pientilallisia taistelussa paikallista valtaa käyttävää suurtilallista vastaan. Nyt ei mistään tule ulkopuolista apua, vaan Inga lähtee taisteluun rohkeasti yksin ja rikkoo yhteisössä vallinneen vaikenemisen muurin. Pian hän saa mukaansa joukon muitakin ja muutoksen tuulet alkavat puhaltaa.

Elokuva elää pitkälti päähenkilönsä varassa. Egilsdóttir onnistuu pääroolissa hyvin. Hänen kasvoiltaan voi lukea niin epätoivon, turhautumisen kuin päättäväisyydenkin. Muista rooleista ei oikein erotu ketään.  Þorsteinn Gunnar Bjarnasonin esittämä osuuskunnan pomokin jää melko yksiulotteiseksi hahmoksi. Ehkä juuri tämän hahmon paremmalla taustoittamisella olisi koko kerrontaan saatu vielä lisää syvyyttä. Silti elokuvan viesti on selkeä: oikeudenmukaisuuden eteen on toimittava ja se vaatii rohkeutta puolustaa asioita, joihin uskoo, alistavista järjestelmistä huolimatta. Näinhän toimivat lukuisat ihmisoikeusaktivistitkin ympäri maailman.  /Petri Peräkasari

Kritiikki on julkaistu Hämeenlinnan Kaupunkiuutisissa 16.10.

Kuukauden pohjoismainen: Grimur Hàkonarson, Milk County (Islanti 2019) Museo Militarian elokuvasali ma 18.10. klo 18. 87 min. K7. Suom. tekstitys. Liput 7 € verkkokaupasta https://kinotavast.tapahtumiin.fi/ tai käteisellä ovelta tasarahalla (6 €) klo 17.45 alkaen niin kauan kuin paikkoja riittää. Maskisuositus.