Kino Tavast on mukana Puolan elokuvaviikolla nyt neljättä kertaa. Ohjaaja-käsikirjoittaja Piotr Domalewskin palkittu I Never Cry (2020) möyhentää sykähdyttävästi Domalewskin edellisen Silent Nightin (2017) tavoin puolalaisten vierastyöläisten tuntoja, tällä kertaa Irlannissa.

Isä on kuollut ulkomailla työtapaturmassa ja Ola (Zofia Stafiej) lähetetään noutamaan maalliset jäännökset kotiin Puolaan. Se ei kuitenkaan onnistu ihan mutkattomasti. Matkasta sukeutuu jännittävä: uutta tietoa isästä ja onnettomuudesta purkautuu dekkarimaisesti pikku hiljaa sinnikkään selvitystyön ansiosta, ja samalla paljastuu siirtotyöläisten karu parakki- ja työelämä vaarallisine työoloineen ja työturvallisuusriskeineen.

Kysymys ei ole pelkästään isästä tai isän muistosta vaan myös tyttären suhteesta isäänsä, aikuistumisesta ja ennen kaikkea nuorten puolalaisten valoisammasta tulevaisuudesta. Riittääkö, että tekee parhaansa kuten isä vai tarvitaanko vielä jotain muuta.

I Never Cry on täynnä hetkiä, jolloin Ola voisi purskahtaa itkuun, mutta sen sijasta hän sytyttää tupakan ja elättelee autounelmaansa. Sofia Stafiejin aito tulkinta vähävaraisen perheen tyttärenä palkittiin myös Dublinin festivaalilla. Kaikkiaan elokuva on saanut kymmenkunta palkintoa. Sen vaikuttavuus ja kyky vedota tunteisiin koostuu fiktion verevästä voimasta, erinomaisesta näyttelijäntyöstä ja taitavasti rakennetusta käsikirjoituksesta, jossa yhden perheen ja yhden nuoren näkökulmasta kerrottu tarina valottaa koko vierastyöläisyyden ongelmavyyhteä. /Ulappa

Ma 25.10. klo 18 Museo Militarian elokuvasali (2. kerros) Puolan elokuvaviikko: Piotr Domalewski, I Never Cry /Jak najdalej stąd (Puola/Irlanti 2020). 96 min. K12. Eng. tekstitys. Liput 7 € Kino Tavastin verkkokaupasta https://kinotavast.tapahtumiin.fi tai käteisellä (tasaraha) ovelta 17.45 esityspäivänä.

Näytöksen järjestävät yhteistyössä Kino Tavast ja Puolan elokuvaviikko.

Puolan elokuvaviikon juliste