KAVI-sarja jatkuu englantilaisen Ida Lupinon – uransa aikana ainoana Hollywoodin studiojärjestelmän piirissä toimineen naisohjaajan – terävällä ja hilpeän valloittavalla satiirilla Harmia enkeleistä (1966). Siinä kaksi luostarissa toimivan tyttökoulun uutta oppilasta pistää tuulemaan, ja opinahjon pölyttyneet säännöt saavat kyytiä!

Niin luonnenäyttelijänä, ohjaajana kuin käsikirjoittanakin ansioitunut Lupino piti huolen, että hänen elokuvillaan oli genrestä riippumatta kantaaottavaa sanottavaa – niin varsinkin naisille tärkeistä asioista kuin polttavista yhteiskunnallisista kysymyksistä ylipäätään. Hänen viimeinen valkokangasohjauksensa ei tee poikkeusta. Farssimaisuus ei peitä alleen vakavia ja koskettavia hetkiä, jolloin kerronta aukeaa odottamattomiin suuntiin. Tässä enemmän kuin osansa tekevät loistavat Hayley Mills ja June Harding, jotka heittäytyvät rooleihinsa pilke silmäkulmassa ja antaumuksella, kuten tekee myös abbedissaa ihailtavalla pokerilla näyttelevä Rosalind Russell. Pakkaa entisestään sekoittavana voimistelunopettajana puolestaan käväisee burleskitaiteilija Gypsy Rose Lee.

Harmia enkeleistä on osuva ja hieno kunnianosoitus älykkäälle ja sinnikkäälle elokuvantekijälle, joka nousi tusinarooleista luonteikkaaksi tähdeksi, loi samanaikaisesti uraa kameran takana, oli aloitteellinen ja ennen kaikkea otti riskejä kiistanalaisilla aihevalinnoillaan. 13-vuotiaana Lontoossa debytoinut teatterinäyttelijä tuskin aavisti, miten kauaskantoinen vaikutus hänellä olisi.

Taneli Hiltusen kritiikki julkaistaan Kino Tavastin blogissa lauantaina.

KAVIn aluesarja: Ida Lupino, Harmia enkeleistä (The Trouble with Angels, USA 1966) ti 26.10. klo 18.00 Bio Rex. 112 min. S. KAVI 35 mm. Suom. tekstitys. Päärooleissa Hayley Mills, June Harding ja Rosalind Russell. Liput (6 €) Kino Tavastin verkkokaupasta https://kinotavast.tapahtumiin.fi.