”How do you solve a problem like Maria…”. Näin lauloivat nunnat ikiklassikossa The Sound of Music (1965). Amerikkalaisen tyttökoulu-luostarin abbedissa ja opettajasisaret voisivat tehdä samoin koomisessa satiirissa Harmia enkeleistä (1966), sillä uusien oppilaiden joukossa on “tyrmäävän briljantteja ideoita” saava Mary Clancy (valloittava Hayley Mills). Uskollisena apurina hänellä on käsitöissä sympaattisen tumpelo Rachel Devery (June Harding). Yhdessä he tekevät riemastuttavia jäyniä, kuten ilmoittautuvat saapuessaan väärillä nimillä. Koulun sääntöjen rikkominen on Maryn kannanotto vanhoillisuutta vastaan, joten iloisesti poriseva soppa on valmis.

Teatterisuvussa varttunut englantilainen Ida Lupino (1918–1995) nousi tähden asemaan film noir -elokuvissa, mutta 1950-luvun taitteessa hän alkoi samalla käsikirjoittaa ja ohjata. Lupino oli tuolloin ainoa Hollywoodin studiojärjestelmässä työskennellyt naisohjaaja, joka teki myös mittavan uran television puolella. Puolison kanssa perustettu tuotantoyhtiö The Filmakers mahdollisti b-elokuvina pidettyjen, useimmiten naisnäkökulmasta kerrottujen kantaaottavien draamojen ja trillerien tekemisen. Esimerkkejä Lupinon haastavista aiheista ovat polioon sairastuvan tanssijan koettelemukset, raiskauksen seuraukset ja kahden naisen kanssa avioitunutta miestä kalvava petos.

Viimeisessä valkokangasohjauksessaan Lupino otti tarkasteluun uskonnollisen ja koulumaailman yhteensovittamisen vaikeudet. Silti elokuva ei kritisoi katolista kirkkoa yksisilmäisesti, vaan pyrkii yhtä lailla ymmärtämään nunnien ajattelua. Loppupuolen yllätyskäänteiden ansiosta Maryn ja abbedissan (Rosalind Russell) hahmot saavat syvyyttä, joten anarkistisestakin komediasta tulee vaivihkaa koskettava henkilödraama.

Kerronnan naisen katsetta vahvistaa sekin, että Pieni talo preerialla -sarjan luojana tunnetun Blanche Hanalisin käsikirjoitus perustuu Jane Traheyn romaaniin. Oma erikoisuutensa on säveltäjävelho Jerry Goldsmithille epätyypillinen, ihastuttavan kujeileva mutta vakavoituva musiikki, joka tukee ja sävyttää tunnelmia.

Harmia enkeleistä on säilyttänyt lennokkuutensa ja teränsä, joten Lupinon tyylistä nauttiminen ei ole sen enempää sukupolvi- kuin sukupuolikysymyskään. /Taneli Hiltunen

Kritiikki on julkaistu Hämeenlinnan Kaupunkiuutisissa 23.10.

KAVIn aluesarja: Ida Lupino, Harmia enkeleistä (The Trouble with Angels, USA 1966) ti 26.10. klo 18.00 Bio Rex, sali 4. 112 min. S. KAVI 35 mm. Suom. tekstitys. Päärooleissa Hayley Mills, June Harding ja Rosalind Russell. Liput (6 €) Kino Tavastin verkkokaupasta https://kinotavast.tapahtumiin.fi.