KAVI-sarjassa päästään seuraavaksi maailman katolle, kun vuorossa on ohjaajalegenda Martin Scorsesen vähemmälle huomiolle jäänyt Kundun (1997). Se kertoo nykyisen Dalai-laman kasvutarinan Lhamo-nimisestä pikkupojasta Tiibetin hengelliseksi johtajaksi ja samalla kiinalaismiehityksestä, joka saa hänet maanpakolaishallituksen mukana pyrkimään turvaan Intian puolelle.

Scorsese ja käsikirjoittaja Melissa Mathison ovat luoneet onnistuneen tasapainon elämäkerrallisen materiaalin ja buddhalaisuuteen liittyvien elämänviisauksien välille. Huikeat maisemat ja Roger Deakinsin värikylläinen kuvaus sekä puvustus ja lavastus tempaavat mukaansa. Samoin tekee Philip Glassin mielikuvituksellinen, täydellisesti aihepiiriin ja mystiikkaan sopiva musiikki.

Scorsese tunnetaan parhaiten mafiaelokuvistaan, mutta Kundunin hillitty, pohdiskeleva ja tiibetiläistä kulttuuria kunnioittava kerronta tuo kauniisti esiin hänen henkisen syvällisyytensä. Harva ohjaaja pystyy samaan.

Taneli Hiltusen kritiikki julkaistaan Kino Tavastin blogissa lauantaina 6.11.

KAVIn aluesarja: Martin Scorsese, Kundun (USA/Monaco/Marokko 1997) ti 9.11. klo 18.00 Bio Rex. 134 min. K12. KAVI 35 mm. Päärooleissa Tenzin Thuthob Tsarong, Tenzin Yeshi Paichang, Gyurme Tethong ja Tulku Jamyang Kunga Tenzin. Kuvaus Roger Deakins. Musiikki Philip Glass. Liput (6 €) Kino Tavastin verkkokaupasta https://kinotavast.tapahtumiin.fi.