Kino Tavastin vuosittainen Hitusen hämyä -festivaali (12.–14.11.) käynnistyy huomenna! Viidettä kertaa järjestettävän tapahtuman teemana on tällä kertaa Erilaisuus ja sen kunnioittaminen.

Etkonäytöksen liput on jo loppuunmyyty, mutta lauantain ja sunnuntain näytöksiin Museo Militarian elokuvasalissa on hyvin lippuja jäljellä.

Ohjelma, kritiikit ja verkkokauppalinkit löytyvät osoitteesta https://hitusenhamya.fi/festivaali/ohjelma-2021/.

Mukana on niin klassikkoja, tuoreita keskustelunavauksia kuin todellisia harvinaisuuksiakin. Ohjaajavieraiksi saapuvat su 14.11. klo 14.30 Anastasia Lapsui ja Markku Lehmuskallio, jotka ovat kuvanneet suomensukuisten nenetsien kulttuuria ja elämää Siperiassa dokumentaariseen tyyliin 1990-luvun alusta lähtien. Ennen Jumalan morsian (Suomi 2004) -näytöstä he kertovat elokuviensa tekotavoista ja johdattavat nenetsien maailmaan. Elokuvan päätyttyä on yleisökysymysten ja keskustelun vuoro.

Ajatustenvaihto onnistuu myös la 13.11. klo 16.30 nähtävän Nora Fingscheidtin ohjaaman, Lapsen oikeuksien viikonkin teemoihin sopivan System Crasherin (Saksa 2019) jälkeen. Paikalla on asiantuntijana Kanta-Hämeen keskussairaalan lastenpsykiatrian poliklinikan psykologi Annukka Schram. 9-vuotiaan Benni-tytön (Helena Zengel) realistisesti kerrottu, todellisten lastensuojelutapauksien pohjalta syntynyt tarina riipaisee mutta herättää myös toivoa.

Lauantain iltaelokuvana on kolumbialainen Embrace of the Serpent (2015), joka sai maan ensimmäisen parhaan vieraskielisen elokuvan Oscar-ehdokkuuden. Sen päähenkilö on Amazonin sademetsäalueella 1900-luvun alkupuolella elävä shamaani, joka tekee kaksi toisiinsa limittyvää matkaa saksalaisen kansa- ja yhdysvaltalaisen kasvitieteilijän oppaana. Liikkeellä ollaan niin fyysisesti kuin henkisestikin, ja teemoina nousevat esiin mm. luonnon arvostamisen tärkeys, alkuperäiskansojen oikeudet ja kolonialismin kulttuuriset, taloudelliset ja ekologiset vaikutukset. Jo sävykäs mustavalkokuvaus ja huikean luonnonmukainen äänimaisema tempaavat mukaansa.

Ilmaisnäytöksenä su 14.11. klo 12.30 on tšekkiläisen animaatiomestarin Karel Zemanin The Fabulous Baron Munchausen (1962), visuaalisesti loputtoman kekseliäs ja tarinaltaankin omaperäinen tulkinta kuuluisan paroni Munchausenin uskomattomista seikkailuista.

Liput (10 €) voi ostaa kätevästi Kino Tavastin verkkokaupasta https://kinotavast.tapahtumiin.fi tai käteisellä elokuvasalin ovelta puoli tuntia ennen näytöksen alkua. Maskisuositus.

Festivaalia tukevat Hämeenlinnan kaupunki, Goethe-Institut Finnland, Olutravintola Birger, Hämeenlinnan suomalais-ranskalainen yhdistys, Hämeenlinnan Venäjä-seura, Suomi–Tšekki-seura, Osuuskauppa Hämeenmaa ja OffsetKolmio.

Lämpimästi tervetuloa viihtymään hämyisään ja ajatuksia herättävään tunnelmaan!