Aasialaisen elokuvan kurssityö/Jukka Tuominen

Japanilaisen elokuvan tuotteliaan ja radikaalin ohjaajan Sion Sonon The Whispering Star/Hiso hiso boshi vuodelta 2015 on jotain täysin erilaista, mitä ohjaajalta on totuttu näkemään. Sonon elokuville (Lova Exposure, Suicide Club) ovat olleet tyypillisiä raakuudet ja veri sekä monet japanilaisille arat aiheet seksistä alkoholiin. Whispering Star on näyte ohjaajan taiteellisesta osaamisesta.

The Whispering Star on sci-fi-elokuva, jossa naista muistuttava androidi toimittaa paketteja avaruuden eri kolkissa asuville ihmisille. Androidin matka avaruudessa on pitkä, ja matkan aikana se tekee myös nauhoitteita, joissa se kerkeää pohtimaan muun muassa avaruusaluksen toimintaa ja tarkastelemaan ihmisyyden merkitystä.

Elokuva on kuvattu kokonaisuudessaan Fukushiman ydintuhoalueella. Sion Sonon vaimo, androidia näyttelevä Megumi Kagurazaka, näyttelee sopivan vähäeleisesti. Megumi on Sonon vakionäyttelijöitä ja esiintyy mm. Himizussa ja Guilty of Romancessa. Muiden ohjaajien teoksista mainittavimpia on Takashi Miiken 13 Assassins.

Muut näyttelijät ja avustajat ovat Fukushiman alueelle jääneitä asukkaita. Hylätty seutu, sen muutamat asukkaat ja pelloille sinkoutuneet laivat ovat mielenkiintoinen näkymä, kauniiksi taideteokseksi paketoitu muistutus suuresta tuhosta, joka järkytti japanilaisia vuonna 2011. Ohjaaja ei ole yrittänyt naamioida tapahtumapaikkoja avaruudeksi, vaan ne muistuttavat ennemminkin maailmanlopun jälkeistä maapalloa. Elokuva käsittelee ohjaajan ja varmasti monen muunkin japanilaisen traumoja suhteessa Fukushiman ydintuhoon.

The Whispering Star on hyvin pelkistetty. Yksi selkeä pääosanäyttelijä suoriutuu roolistaan erinomaisesti. Muut roolit ovat hyvin pieniä. Dialogia on vähän, musiikkia täysin minimaalisesti. Elokuva on mustavalkoinen ja sen kuvaus hyvin seisovaa, sillä kamera-ajoja on vain muutamia. Kuvakulmat ovat tarkoin mietittyä. Erikoisefektejä ei käytetä, eivätkä puvustus tai monet muutkaan tekijät viittaa tapahtumiin avaruudessa.

Kokonaisuutena The Whispering Star tarjoaa rauhallisen kuvauksen utopistiseen maailmaan maailmanlopun maisemassa.


Aasialaisen elokuvan kurssi, jonka aikana kritiikki on kirjoitettu, järjestettiin Kansalaisfoorumin tuella.