Kino Tavastissa tehdään paljon myös kulissien takana pitämättä siitä kovaa meteliä. Yksi tällainen toiminnassa mukana kulkeva sektori on lasten ja nuorten elokuvakasvatus. Koululaisnäytöksiä on järjestetty jo usean vuoden ajan. Tänä vuonna katsojamäärät ovat ymmärrettävistä syistä jääneet neljäsosaan (254) tavanomaisesta, kun näytöksiin on voitu ottaa vain saman koulun/luokan oppilaita rajallinen määrä. Esityksiä on ollut myös kouluissa.

Ruotsalaisia lasten ja nuorten elokuvia Amanda Kernelin Saamelaisverestä Michael Lindgrenin Bertin päiväkirjaan esitettiin kouluissa Svenska Veckanin aikana marraskuun alussa. Lapsen oikeuksien viikolla järjestimme Bio Rexissä Rengon Säästöpankkisäätiön tuella näytöksen Hamy Ramezanin elokuvasta Ensilumi (parhaillaan YLE Areenassa) ja Hykin auditoriossa koulun kuudesluokkalaiset näkivät Frederike Migomin elokuvan Binti. Kansallinen audiovisuaalinen instituutti järjesti yhteistyössä kanssamme filmikeloilta toteutetut koululaisnäytökset Andy Tennant, Ever After (USA 1998) ja Hiroshi Saito, Muumipeikko ja pyrstötähti (Japani 1992).

Pienimuotoista kiertuetoimintaa lisenssipohjalta aloiteltiin myös aikuisten parissa Olutravintola Birgerissä yhteistyössä ravintolan kanssa kahdella näytöksellä: Carl ReinerKuollut mies ei palttoota kaipaa (USA 1982) ja Henry Selick, Tim Burtonin painajainen ennen joulua (USA 1993). Yhdistyksen oma valkokangas ja videotykki ovatkin jo käytössä, ja kalustoa täydennetään ensi vuonna äänentoistojärjestelmällä ja soittimilla. Tällöin pystymme järjestämään näytöksiä monenlaisissa tiloissa.

Birgerissä toteutetaan keväällä olosuhteiden salliessa neljän elokuvan sarja, jonka sisältöön yleisökin pääsee toiveillaan vaikuttamaan. Lisäinfoa on luvassa ensi vuoden puolella.