On joulu, ja kuningas Arthurin hovi on kokoontunut pitoihin. Tunnelma on hyväntahtoinen ja välitön, kunnes yhtäkkiä saliin ratsastaa uhkaava ilmestys: jättimäinen, sananmukaisesti vihreä ritari (Ralph Ineson), joka haastaa legendaariset soturit pirulliseen peliin. Hän antaa rohkeimmalle mahdollisuuden iskeä häntä kerran suurella kirveellään, mutta sääntöjen mukaan vastustajan on määrä saapua tasan vuoden kuluttua mystisen ritarin luokse metsittyneeseen katedraaliin. Tuolloin asetelma kääntyy päinvastaiseksi: on Vihreän ritarin vuoro toistaa isku siten kuin se häneen osui. Ympyrä sulkeutuu – vai sulkeutuuko?

Ainoastaan Gawain (Dev Patel), kuningas Arthurin vastuuton ja nautintoja haluava sisarenpoika, ottaa impulsiivisesti haasteen vastaan. Veritekonsa seurauksena hänestä tulee ritari ja kansansankari, mutta vuoden kääntyessä lopuilleen hän alkaa vähitellen tajuta, mihin on mennyt sitoutumaan. Kuninkaalta (Sean Harris) saatujen rohkaisevien sanojen jälkeen on aika lähteä seikkailuun kohti pohjoisessa odottavaa määränpäätä.

Katkeraksi muodostuvan matkan varrella sankarin itsevarmuus karisee, ja kohtaamiset muun muassa nuorten ryövärien sekä kartanonherran (Joel Edgerton) ja -rouvan (aina loistava Alicia Vikander) kanssa tuovat hänen inhimilliset heikkoutensa pintaan. Kotipuolessa prostituoitu nimeltä Essel (Vikander vaativassa kaksoisroolissa) oli kiintymässä Gawainiin romanttisesti, mutta nyt kartanonrouva testaa tuoreen ritarin moraalia viettelemällä hänet. Mitä Gawainista jää jäljelle, ja valaistuuko hän ymmärtämään valintojensa seuraukset? Entä mitä oikeastaan on sankaruus, ja miksi ylipäätään tavoitella sitä? Essel kysyy sattuvasti: “Why greatness? Why is goodness not enough?”

David Loweryn ohjaama, käsikirjoittama ja leikkaama The Green Knight (2021) pohjautuu 1300-luvulta säilyneeseen arturiaaniseen runoelmaan Sir Gawain and the Green Knight. Elokuvan visuaalinen kekseliäisyys ei tyhjene sanoihin, mutta sävyiltään tummanpuhuvan Camelotin, jylhien kalliomaisemien ja maagisen vehreyden kontrasti vie kohti tarinan sydäntä. Puumainen ritari itsessään on kuin ekologisuutta peräänkuuluttavan aikamme ilmentymä.

Ikiaikaisia teemoja sävyttää komeasti Loweryn hovisäveltäjän Daniel Hartin kunnianhimoisen vivahteikas score, joka pitää katsojan varpaillaan. Omaa dynaamisuuttaan tuovat veikeät, tarinan lukuihin jakavat väliotsikot. Eräs tärkeä elementti ovat katoavat ja odottamattomista paikoista löytyvät esineet, joilla on vahva symbolinen merkitys. Hyvä esimerkki on Gawainin äidin Morgan le Fayn (Sarita Choudhury) punoma vyö, jonka taikavoimien tarkoitus on estää hänen poikaansa vahingoittumasta. Elokuvan lopussa on erityisen vaikuttava montaasijakso, joka on toteutettu täysin ilman repliikkejä – se kannattaa kokea kylmiltään.

The Green Knight ammentaa ritariromantiikasta, keskiajasta ja niihin liittyvistä pitkistä elokuvaperinteistä, mutta Lowery onnistuu paketoimaan tarinan tavalla joka tuntuu oivaltavalta, viisaalta, rehelliseltä ja nuorempiakin katsojia puhuttelevalta.  /Taneli Hiltunen

David Lowery, The Green Knight (Britannia/Irlanti/USA/Kanada 2021). 130 min. K12. Päärooleissa Dev Patel, Alicia Vikander, Joel Edgerton ja Ralph Ineson. Blu-ray ja DVD julkaistaan 27.12.