Hämeenlinnalaista elokuvaosaamista ja ajattelua liittyy monen uutuuselokuvan tekijä-, esiintyjä- ja taustavoimiin. Maaliskuun neljäs päivä ensi-iltaan tulevan Hanna Bergholmin Pahanhautojan on kuvannut hämeenlinnalainen Jarkko T. Laine, jonka aiempia meriittejä on muun muassa Jussi-palkinto Äideistä parhain -elokuvasta vuonna 2006. Pahanhautojan levitysoikeudet on myyty merkittäviin elokuvamaihin: USA:han, Ranskaan ja Iso-Britanniaan. Elokuva pääsi myös amerikkalaisen Sundance-festivaalin avajaisviikonlopun ohjelmistoon ensimmäisenä suomalaiselokuvanana. Ranskassa se voitti Gérardmerin elokuvafestivaalin kilpasarjan.

Viime viikonloppuna päättyneellä DocPoint-festivaalilla sai kunniamaininnan hämeenlinnalaistaustaisen Liisa Karpon (Napafilms) tuottama ja Inka Achtén ohjaama Kultainen maa (2022), jonka ensi-ilta elokuvateattereissa on 11. helmikuuta. DocPoint-festivaalin tasokkaan kotimaisen sarjan voitti Susanna Helken dokumentti Armotonta menoa – Hoivatyön lauluja (ensi-ilta 8.4.) Hoivatyöstä ja sen kriittisistä pisteistä kertovan elokuvan yhtenä päähenkilönä on hämeenlinnalainen lähihoitaja Tiina Mollberg.

Kati Juurus haastattelee DocPoint-Festivaalin kotimaisen sarjan voittajaa Susanna Helkeä.
Liisa Karpon tuottama ja Inka Achtén ohjaama Kultainen maa kertoo lapsena Suomeen muuttaneesta Mustafesta, joka saa selville, että hänen sukunsa maa Somalimaassa on täynnä kultaa ja jalokiviä. Hän päättää muuttaa perheensä Vantaalta takaisin Afrikan sarveen…
Pahanhautojan on kuvannut hämeenlinnalainen Jarkko T. Laine.