Muistatteko Keanu Reevesin äkäisen ongelmanratkaisun Jan de Bontin toimintajännärissä Speed (1994)? Yhdysvaltalaisen elokuvan sankari on herkästi väkivaltaan turvautuva tyyppi, joka viis veisaa säännöistä tai oheisuhreista. Iranilainen mestariohjaaja Asghar Farhadi on toista maata: hän tuo nähtäväksemme arkisen Jokamiehen ja asettaa hänet tilanteeseen, jonka me kaikki tunnistamme. Kysymys ”mitä tekisit, jos löytäisit käsilaukun, jossa on paljon rahaa” on lähtökohta, josta velkavankeudesta lomalle pääsevän Rahim Soltanin (upean ilmeikäs Amir Jadidi) Gogolin pietarilaisnovellien surrealistista mielenmaisemaa muistuttava tarina alkaa.

Vastikään elokuvateattereihin saatu Asghar Farhadin Sankari (Ghahreman, 2021) avautuu katsojan eteen kuin kääröltä rullattava loistelias persialainen matto. Iranin oikeusjärjestelmän ja kulttuurin tuntemisesta on hyötyä, mutta kuvasto ja symbolit on helppo ymmärtää ilmankin. Farhadi viettelee yleisönsä kuhisevien katujen kullanhohtoisella valolla ja lumoavalla äänimaisemalla. Katsoja solahtaa Rahimin ”nahkoihin” ja tuntee ajautuvansa hänen laillaan ystävien hyväntahtoisia neuvoja seuraamalla aina vain syvemmälle hetteikköön. Yksinkertaisesta tulee monimutkaista, kun kaikki haluavat osansa Rahimin teosta. Julkisuudella on kuitenkin oma luontonsa, eikä sosiaalinen media ole lopulta hallittavissa. Rahim on oman tarinansa uhri. Hän on vastahakoinen sankari, jonka ratkaisu on ”ampua panttivanki” eli palata lähtötilanteeseen.

Asghar Farhadi (s. 1972) lienee Iranin tunnetuin ohjaaja. Hänen palkittua tuotantoaan on nähty niin kansainvälisten elokuvafestivaalien ohjelmistoissa kuin Suomen televisiossakin. Ohjaaja-käsikirjoittaja sormeilee yleisinhimillisiä kipukohtia ja asettaa päähenkilönsä moraalin lujuutta mittaaviin tilanteisiin. Ero oikean ja väärän välillä ei liity uskontoon tai politiikkaan. Sankarin epäröinti ja horjuminen valintojensa keskellä on jokaiselle meistä tuttua. Kun päätös on tehty, elämän ja arjen rakentelema dominopalikoiden jono lähtee liikkeelle ja etenee vastustamattomasti. Farhadin sankari ei rymistele ratkaisuun pyssyt paukkuen. Ainoa, johon osuu, on hän itse.  /Irene Wai Lwin Moe

Asghar Farhadi, Sankari (Ghahreman, Iran 2021). 127 min. K7. Päärooleissa Amir Jadidi, Mohsen Tanabandeh, Fereshteh Sadr Orafaie, Sarina Farhadi. Bio Rexin ohjelmistossa ainakin 24.2. asti.