Vuodesta 2016 alkaen hämeenlinnalaiset ovat voineet tutustua Kuukauden pohjoismaisessa sarjassa islantilaisiin elokuviin, joista monet ovat olleet yleisön rakastamia. Tämänkeväinen Kristín Jóhannisdóttirin Alma (2021) ei jätä katsojaansa vaille Islannin jylhiä lumisia ja karuja maisemia. Jossain mielessä Almaa voi verrata vahvojen naisten tarinoihin Milk County ja Nainen sotajalalla -elokuvissa, sillä täydellisesti toisten armoilla elävästä päähenkilöstä kasvaa vähitellen eheä hymyilevä nainen. Erojakin kuitenkin on.

Alma (Snæfríður Ingvarsdóttir) on paennut kolmevuotiaana sotaa Islantiin. Parikymppisenä häntä syytetään poikaystävänsä murhasta, mutta hän ei muista tapahtumaa. Alma on lukossa ja karussa itseltään. Hän ei puhu vaan kirjoittaa lakkaamatta. Vankimielisairaalan portit aukeavat lopulta ja salamyhkäiset juonet alkavat virrata päivänvaloon.

Harvakseltaan elokuvia ohjannut Kristín Jóhannisdóttir (s.1948) on myös kirjailija ja Alman käsikirjoittaja. Vahva auteur-henki näkyy: kuvamaailma aukeine lumisine maisemineen, kalatehtaineen, ahtaine sokkeloisine sisätiloineen ja kummallisine mummoineen on heijastusta Alman sisäisestä käymistilasta.

Alma-elokuva kuljettaa meitä irrationaalisessa ja myyttisessä maailmassa, jotta tajuaisimme, kuinka avara ihmismieli on: täynnä lukemattomia tienvaaroja, muistojen sirpaleita ja käsittelemättömiä asioita traumaattisten kokemusten jäljiltä. Viha, rakkaus ja väkivalta ilmenevät sivulauseissa.

Alma on kuin väkevä keitos, jossa sattumina ovat kalatehtaan taloudelliset vaikeudet, kiristys, huumeet, pakoilu ja vääristely. Kaksikymmentäviisivuotiaana Alma saa puhekykynsä takaisin ja asiat alkavat muistua mieleen, sekamelska järjestyä kohdalleen.

Elokuvan loppumetreillä onni valtaa maiseman, valo saa vallan ja viittaukseksi onnelliseen tulevaisuuteen riittää poikaystävän lähettämä kaveri.

Viime kädessä elokuvassa on kyse totuuden jäjittämisestä ja manipulaatiosta. Almassa pöyhäistään ajankohtaisia kysymyksiä siitä, mikä on kenenkin totuus ja miten ja kenen vastuulla se muodostuu, mikä on ulkopuolisen maailman vaikutusta ja mitä ihmisen mieli omine aikoineen rakentaa.  /Ulappa

Kritiikki on julkaistu Hämeenlinnan Kaupunkiuutisissa 9.4.

Kuukauden pohjoismainen: Kristín Jóhannisdóttir, Alma (Islanti 2021) ma 11.4. klo 18.00 BioRex. Ensi-ilta Hämeenlinnassa. 94 min. K16. Englanninkielinen tekstitys. Liput (10 €) Kino Tavastin verkkokaupasta https://kinotavast.tapahtumiin.fi/. Maskisuositus.