KAVI-sarjassa palataan pitkästä aikaa fantasiakaapuun puetulle keskiajalle Richard Donnerin värikkään seikkailun Ladyhawke – legenda haukasta (1985) myötä. Tarina lähtee käyntiin piispanlinnan tyrmästä, josta pikkuvaras Gaston (Matthew Broderick) onnistuu pakenemaan viemärin kautta. Pian hän joutuu kintereillään olevien kaartilaisten käsiin, mutta pelastajaksi ilmestyy varsijousta robinhoodmaisella tarkkuudella käyttelevä mystinen Navarre (Rutger Hauer).

Mustanpuhuvalla soturilla on matkakumppaninaan luonteikas haukka. Ennen pitkää paljastuu, että he ovat Aquilan piispan (John Wood) langettaman kirouksen uhreja: Navarre muuttuu yöllä sudeksi ja haukka Lady Isabeauksi (Michelle Pfeiffer), jota piispa himoitsi. Rakastavaiset voivat kohdata toisensa ihmishahmossa vain hetken auringonnousun ja -laskun aikaan. Navarre on jo pitkään vannonut kostavansa, missä hän tarvitsee pöllämystyneen Gastonin apua.

Aidot italialaiset maisemat ja linnat samoin kuin maestro Vittorio Storaron totutun huikea kuvaus tuovat taiten tehtyyn epookkiin uskottavuutta ja autenttista tunnelmaa. Varsinkin kuvauksen korostamat metsänäkymät luovat vahvan keskiaikaisen ilmapiirin.

Anthony Powellin aliarvostettu musiikki yhdistää trendikkään syntetisaattorin ja sähkökitaran sinfonisempaan ilmaisuun, josta 1980-luvun fantasiaelokuvissa pyrittiin eroon. Lennokkuus ja suuret tunteet saavat gregoriaanisen kirkkolaulun täydentämästä Powellin sävelkielestä arvoisensa kaikupohjan.

Elokuvan keskeinen lintunäyttelijä on lajiltaan amerikanhiirihaukka (Buteo jamaicensis). Legendan haukkaa tässä kuuluisimmassa roolissaan esitti Gift-niminen lintu (1979–2014), jolla oli myös stuntteja. Muutkin näyttelijät sukeltautuvat vakuuttavasti rooleihinsa, Pfeiffer ja Hauer rakastavaisiksi ja Broderick heidän välillään sählääväksi koomiseksi hahmoksi.

Luvassa on vauhdikas, tunteisiin vetoava ja humoristinen kaksituntinen. /Taneli Hiltunen & Anneli Jussila

Kritiikki on julkaistu Hämeenlinnan Kaupunkiuutisissa 13.4.

KAVIn aluesarja: Richard Donner, Ladyhawke – legenda haukasta (Ladyhawke, USA/Italia 1985) ti 19.4. klo 18.00 BioRex, sali 4. 121 min. K12. Suom. tekstitys. Päärooleissa Michelle Pfeiffer, Rutger Hauer, Matthew Broderick. Liput (6 €) Kino Tavastin verkkokaupasta https://kinotavast.tapahtumiin.fi. Maskisuositus.