Ihmisen kloonaaminen – siinä vasta eettisesti kuuma peruna. Teemaa on käsitelty elokuvissakin entistä enemmän viime aikoina, mutta valtaosa näistä kuvitelmista sijoittuu selkeästi tulevaisuuteen, siinä missä Mark Romanekin ohjaama Ole luonani aina (Never Let Me Go, Britannia 2010) toimii päinvastaisesti: Ajankohtana on vaihtoehtoinen 1970-1990-luku, jolloin kloonaamisesta on tullut vähemmän puhuttu tosiasia ja arkipäivää (siis fiktiivisen maailman puitteissa). Se, mitä tarkoitusta varten, paljastuu vähitellen.

Tarinan miljöö maisemineen on peribrittiläistä tunnelmaa henkivä. Hailshamin kouluna, jossa klooneja valmistetaan heille outoon maailmaan siirtymiseen, toimi Richmondissa sijaitseva mahtipontisen koristeellinen Ham House 1600-luvulta. Kontrastina ovat valheellista maalaisidylliä luovat vaatimattomat mökit, joissa kloonit asuvat koulunsa päätettyään.

Päärooleissa nähdään sukupolvensa taitavimpiin lukeutuvien brittinäyttelijöiden kolmikko: British Independent Film Awardin hyväntahtoisena ja varautuneena Kathynä voittanut Carey Mulligan, Keira Knightley manipuloivana Ruthina sekä Andrew Garfield ensimmäisessä isossa valkokangasroolissaan impulsiivisena ja taiteellisena Tommynä. Yhtä lailla samaisten roolien lapsinäyttelijät, varsinkin Izzy Meikle-Small, tekevät tunteiden hienovaraisesta ilmaisemisesta hyveen. Sivurooleissa vakuuttavat mm. Charlotte Rampling ja Sally Hawkins koulun opettajistossa.

Alex Garlandin käsikirjoitus perustuu Nobel-palkitun Kazuo Ishiguron samannimiseen romaaniin, jossa on nähtävissä japanilaisen mentaliteetin vaikutusta. Myös kuvaukseltaan ja värisävyiltään hillityn kerronnan elementeistä kannattaa huomioida niin ikään japanilaisesta wabi-sabi -estetiikasta innoituksensa saaneet kuluneet pinnat sekä käytetyt ja rikkinäiset esineet. Ishigurolle uskollisen kokonaisuuden viimeistelee Rachel Portmanin riipaisevaksi kasvava musiikki.

Ole luonani aina kulkee Hollywoodin genresukulaisistaan poikkeavia polkuja, sillä se on samanaikaisesti haikean kaunis muistutus hetkessä elämisen ja rakkauden tärkeydestä ja toisaalta aiheeltaan karmaiseva, traaginen dystopia. Moniko enemmän tai vähemmän kurttuotsainen supersankarielokuva pystyy samaan?  /Taneli Hiltunen

Kirjaston Kinopiiri: Mark Romanek, Ole luonani aina (Never Let Me Go, Britannia 2010). Pääkirjaston Mediahuone ma 25.4. klo 17.30. 104 min. K12. Suom. tekstitys. Päärooleissa Carey Mulligan, Andrew Garfield ja Keira Knightley. Kinopiiri-näytökset järjestävät yhteistyössä Hämeenlinnan kaupunginkirjasto ja Kino Tavast, jonka edustajat alustavat elokuvan ja vetävät sen jälkeen käytävää keskustelua. Kevätkauden näytökset ovat jo lähes täynnä, mutta vapaita paikkoja voi tiedustella kirjastolta.

Ruth (Ella Purnell) ja Kathy (Izzy Meikle-Small) vaistoavat jotain selittämätöntä koulussaan. Kuvakaappaus Blu-rayltä