Peilillä on kiinalaisessakulttuurissa erityislaatuinen merkitys. Sen ajatellaan olevan portti rinnakkaiseen todellisuuteen, maailmaan, jossa varjotkin ovat mahdollisuuksia. Dan Kwanin ja Daniel Scheinertin, työnimellä Daniels tunnetun kaksikon uutuus Everything Everywhere All at Once (2022) alkaa lähikuvalla perheen peilikuvasta. Scifin, komedian ja seikkailun yhdistelmänä markkinoitu elokuva esittelee kiinalaisen uskomusjärjestelmän länsimaiselle yleisölle sopivina suupaloina – elokuvallisen sushi-buffetin tapaan. Kriitikoiden ylistämä sekoilu tempaa katsojan mukaansa, mutta alkaa puolivälissä puuduttaa saman vitsin, tai oikeastaan idean toistolla. Harva jaksaa kiertää parhaassakaan lounasbuffetissa päivä toisensa jälkeen.

Mutta tarinan lähtöidea on loistava. Vuosia sitten amerikkalaista unelmaa tavoittelemaan Hong Kongista lähteneen pariskunnan arki on pelkkää työtä ja kiirettä. Pesulaa pyörittävät Evelyn ja Waymond Wang (Michelle Yeoh, Ke Huy Quan) tasapainoilevat toimeentulon ja henkilökohtaisen katastrofin partaalla. Niin perhe kuin yrityskin ovat hajoamassa. Pariskunnan tytär Joy (Stephanie Hsu) on amerikkalaisen kulttuurin kapinallinen kasvatti. Kiroileva ja tatuoitu nuori nainen ei istu kiinalaisäidin pirtaan. Vanhan kotimaan perintöä edustaa vierailulle tullut Evelynin iäkäs isä (legendaarinen James Hong). Kun kiinalainen uusivuosi, uuden alku lähestyy, alkaa verovirastossa tapahtua kummia.

Tarinan keskiössä on mahdottomilta tuntuvien haasteiden kanssa kamppaileva Evelyn. Keski-ikäinen puurtaja mallintaa länsimaisen katsojan eteen ”tyypillisen” kiinalaisnaisen, jolla tuntuu olevan kaiken aikaa kymmenen palloa ilmassa. Katsomossa istuva ikätoveri samaistuu helposti naisen piinaan. Evelynillä on vaikea suhde läheisiinsä, erityisesti tyttäreensä, jolle hän ei osaa puhua. Kungfutselaisen perinteen mukaan isää on kohdeltava kunnioittavasti, vaikka Evelynillä on katkera pala hampaankolossa nuoruusvuosiltaan. Rinnakkaisten todellisuuksien avautuessa hän pääsee kurkistamaan vaihtoehtoisiin elämiinsä: Jokainen tehty valinta luo tiehen uuden risteyskohdan. Katsojaa hemmottelee erityisesti dialogi – amerikkalaisessa elokuvassa kuulee harvoin kauniisti laulavaa kantoninkiinaa.

Toimintakohtauksia on runsaasti. Daniels on paljon velkaa mestariohjaaja Tsui Harkin kuolemattomille klassikoille, erityisesti Quentin Tarantinonkin maailman parhaaksi toimintakomediaksi nostamalle Peking Opera Bluesille (1986).Vauhdista ja rytinästä huolimattaEverything Everywhere ei kuitenkaan yllä klassisten kiinalaiselokuvien, kuten vaikkapa Lentävien tikareiden talon (2004) kissamaisen sulavaan koreografiaan. Hurmaava Michelle Yeoh on suomalaisille tuttu ainakin takavuosien Oscar-voittajan Ang Leen elokuvasta Hiipivä tiikeri, piilotettu lohikäärme (2000) tai roolistaan Pierce Brosnanin tähdittämässä Bond-seikkailussa Huominen ei koskaan kuole (1997). Verovirkailijaa esittävä Jamie Lee Curtis on todellisessa vedossa. Naiset muodostavat hillittömän vastavoimien poolin, kunnes todellisuus paljastuu… tai ainakin yksi niistä.

Everything Everywhere All at Once on saanut kriitikoilta runsaasti tähtiä ja suitsutusta. Elokuvan on luvattu olevan Matrixin tapaan ”jotain, mitä et ole ennen nähnyt”. Hongkongin ja Kiinan elokuvatarjontaa tunteville katsomiskokemus on kuitenkin tutun oloinen. Kun Daniels päättää perhedraaman vielä amerikkalaiseen tapaan, voi äkeämpi katsoja todeta viihtyneensä parituntisen, mutta vain kolmen ja puolen tähden edestä.  /Irene Wai Lwin Moe

Everything Everywhere All at Once (USA 2022). Ohjaus ja käsikirjoitus DANIELS (Dan Kwan ja Daniel Scheinert). Rooleissa Michelle Yeoh, Ke Huy Quan, James Hong, Jamie Lee Curtis, Stephanie Hsu.