Frelle Petersenin elokuvassa Onkel (2019) teini-ikäinen Kris muuttaa isänsä traagisen kuoleman jälkeen setänsä luokse syrjäiselle, Jyllannin maaseudulla sijaitsevalle maatilalle. Kun setä osittain invalidisoituu, Kris lopettaa koulunkäynnin ja keskittyy kodin ja tilan työntäyteisen arjen pyörittämiseen yhdessä setänsä kanssa. Parikymppisenä hän kantaa vastuuta niin sedästä kuin tilasta.

Päivät seuraavat toisiaan täyttyen arjen rutiineista. Asioista ei juurikaan keskustella, vaikka sedän ja veljentyttären välit ovat lämpimät. Kun Kris pelastaa vaikean synnytyksen aikana vasikan, hän ystävystyy eläinlääkäri Johanneksen kanssa. Kiinnostus eläinlääketieteeseen herää uudelleen. Alkaessaan kokea elämää tilan ulkopuolella hän tapaa musiikkia harrastavan Miken, joka tajuaa Krisin varautuneisuuden. Rakkauden kohtaaminen herättää Kirsissä kysymyksiä, jotka voivat muuttaa koko elämän.

Onkel on palkittu kotimaassaan Tanskassa, jossa se valittiin muun muassa Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkintoehdokkaaksi vuonna 2020. Kansainvälisillä Tokion elokuvajuhlilla vuonna 2019 Onkel voitti parhaan elokuvan palkinnon.

Frelle Petersen (s.1980) on myös kirjoittanut käsikirjoituksen. Hän luottaa siihen, että tapahtumat näytetään katsojalle kertomisen sijasta ja annetaan katsojan itse tehdä omat tulkintansa.

Autenttisuus on Petersenille tärkeää. Ennen kuvauksia hän asui ja työskenteli kuukausia maatilalla, jossa kuvaukset tehtiin. Elokuvan alun maatilan töiden kuvaus äänimaailman kautta tuntuukin jopa dokumentaariselta. Myös luonnonvaloa käytetään paljon.

Vaikka kaikki näyttelijät ovat amatöörejä, he onnistuvat hienosti tekemään hahmoistaan uskottavia. Pääosien esittäjät Jette Söndergaard (Kris) ja Peter Thygesen (Onkel) ovat oikeassakin elämässä veljentytär ja setä. /Eeva-Liisa Nilsen

Kritiikki on julkaistu Hämeenlinnan Kaupunkiuutisten verkkosivuilla 5.5.

Kuukauden pohjoismainen: Frelle Petersen, Uncle (Onkel, Tanska 2019) ma 9.5. klo 18.00 Museo Militarian elokuvasali. Eng. tekstitys. Liput ovelta tasarahalla (6 €) esityspäivänä klo 17.45 alkaen tai 7,5 € Kino Tavastin verkkokaupasta https://kinotavast.tapahtumiin.fi.