Fantasiat ovat voimaannuttavia ja mielikuvitus luovuuden ehto, mutta mitä sitten, kun fantasia vie mennessään? Mielikuvitusmaailmassa kaikki on paitsi mahdollista, myös sallittua, mutta tosielämässä seuraukset voivat olla katastrofaalisia. Taivaalliset olennot (1994) on elokuva, joka tapahtuu fantasian, psykoosin ja pakkomielteiden hämärillä rajoilla.

Tarinassa seurataan kahden teinitytön elämää 1950-luvun Christchurchissa Uudessa-Seelannissa. Pauline on työläisperheestä, Juliet yläluokkaisesta yliopistoperheestä. Molemmilla on vaikeuksia sopeutua koulukuriin ja sovinnaisiin yhteiskuntanormeihin. He ovat oman tiensä kulkijoita, jotka näkevät pinnallisen sopusoinnun takana piilevän sekasortoisen todellisuuden ja löytävät toisistaan sielunkumppanit. Turvapaikakseen he luovat oman mielikuvitusmaailmansa, Borovnian kuningaskunnan. Todellisuus ei kuitenkaan jätä Borovniaa rauhaan. Sitä mukaa kun tosielämä paljastaa luontonsa, murenee myös Borovnian romanttinen rauha – ja päinvastoin.

Kahden maailman kuvaus limittyy saumattomasti yhteen ja houkuttelee katsojan kuin varkain mukaan mielikuvitusleikkiin. 50-luvun ajankuva tuntuu todelta siinä missä savihahmojen asuttama Borovnia unenomaiselta satumaailmalta. Nuoret debyyttinäyttelijät Kate Winslet ja Melanie Lynskey loistavat Julietin ja Paulinen rooleissaan. He keräävät vaivihkaa katsojan myötätunnon puolelleen: miksi emme saa elää omaa elämäämme sellaisina kuin olemme? Sitten pärähtää kello. Hetkinen. He suunnittelevat murhaa!

Taivaalliset olennot herättää vahvoja tunteita. Se pohjautuu Pauline Parkerin todellisiin päiväkirjamerkintöihin sekä Peter Jacksonin ja toisen käsikirjoittajan, Fran Walshin, perusteelliseen taustatutkimukseen. Heitä ei kiinnostanut niinkään se mitä tapahtui, vaan miksi tapahtui niin kuin tapahtui. Se näkyy myös lopputuloksessa. Lukemattomien tosipohjaisten tarinoiden valtavirrasta poiketen Taivaalliset olennot keskittyy tapahtumien kulun sijaan siihen, mitä päähenkilöiden päiden sisällä tapahtuu.

Elokuva sai ensi-iltansa Venetsian elokuvajuhlilla vuonna 1994 ja voitti Hopeisen leijonan palkinnon parhaasta ohjauksesta. Sittemmin se on niittänyt mainetta kymmenillä elokuvafestivaaleilla ja oli myös Oscar-ehdokkaana parhaasta käsikirjoituksesta. Menestys avasi sekä Peter Jacksonille että Fran Walshille ovet Hollywoodiin suurten spektaakkelien pariin. /Timo Miettinen

Kritiikki on julkaistu Hämeenlinnan Kaupunkiuutisissa 7.5.

KAVIn aluesarja: Peter Jackson, Taivaalliset olennot (Heavenly Creatures, Uusi-Seelanti/Saksa 1994) ti 10.5. klo 18.00 BioRex, sali 4. 100 min. K16. KAVI 35mm. Suom. tekstitys. Päärooleissa Kate Winslet ja Melanie Lynskey. Liput 6 € Kino Tavastin verkkokaupasta https://kinotavast.tapahtumiin.fi.