KAVI-sarjan kevätkauden viimeisessä näytöksessä päästään autenttisesti 1960- ja 1970-luvun taitteen yhteiskuntakriittisyyden ytimeen Jaakko Pakkasvirran satiirissa Kesäkapina (1970). Sen päähenkilö, valokuvamalli Susanna (Titta Karakorpi), kokee myyvänsä itseään, ja kun tähän lisätään tytöttely, on naisten esineellistäminen yksi luontevasti elokuvan läpi kulkevista teemoista.

Yhteiskunnan, mainosalan ja markkinatalouden kritiikki tiivistyy iskulauseisiin kuten ”Hellä väkivalta” ja ytimekäs ”Miksi”. City-ihmisen vastakohdaksi on tarjolla maaseutuidylliä maitokarjoineen ja romanttisine häineen – pikkuoravat-laulannan kera. Näyttelijöiden keskinäinen hauskanpito on helppo aistia.

Kerronnassa voi nähdä vaikutteita Jean-Luc Godardin klassikoista, ja vaikkapa kaverusten ”ammuskelusta” sillalla tulee välittömästi mieleen Laittomat (1964). Hupaisinta antia ovat kuvitteelliset mainosfilmit, joissa hittituotteet peilautuvat räikeän manipuloivia mainoslauseita vasten. Esimerkiksi Nix-lattiankiillotin ”tekee kodistanne koneen”. Vain ”hivenen” liimaa tarvitsevat Wildcat-irtokynnet puolestaan ovat ”paremmat kuin omanne – älkää luottako itseenne”. Tai niihin kynsiin, sillä jo niiden viilaaminen tuottaa ärräpäitä.

Tekoajankohdan maailmanpoliittisen ilmapiirin huomaa mielenosoituskylteistä, joissa vaaditaan USA:ta poistumaan Vietnamista ja Etelä-Vietnamin kansallisen vapautusrintaman eli FNL:n tunnustamista. Satiirin ja omanlaisensa dokumentaarisuuden raja hämärtyy, ja varsinkin katunäkymät voisivat aivan hyvin olla Yleisradion kuvausryhmän taltioimia.

Kesäkapina ei silti ole jämähtänyt omaan aikaansa, vaan sen puolihumoristisen satiirin kohteet ovat edelleen olemassa. ”Hyvinvointivaltio on petollinen harha. Se ei pysty peittämään talousjärjestelmämme väkivaltaisuutta.” Kovaa tekstiä, eikö totta? /Taneli Hiltunen

Kritiikki on julkaistu Hämeenlinnan Kaupunkiuutisissa 14.5.

KAVIn aluesarja: Jaakko Pakkasvirta, Kesäkapina (Suomi 1970) ti 17.5. klo 18 BioRex, sali 4. 81 min. K12. KAVI 35 mm. Päärooleissa Titta Karakorpi, Hannu Oravisto, Veikko Honkanen, Petra Frey ja Eero Melasniemi. Liput 6 € Kino Tavastin verkkokaupasta https://kinotavast.tapahtumiin.fi.