Kuinka Li Jun-fan mullisti elokuvan historiaa

Maailman kenties tunnetuin kiinalainen Li Jun-fan syntyi San Franciscossa Yhdysvalloissa 27. marraskuuta lohikäärmeen vuonna 1940. Hänen vanhempansa olivat maassa vierailulla, kun lapsi ilmoitti tulostaan. Sairaalassa hoitaja ehdotti Yhdysvaltain kansalaisuuden syntymässään saaneelle pojalle amerikkalaista nimeä. Kun perheen sukunimikin muutettiin helpommin jenkkien suuhun sopivaksi, merkittiin vauvan syntymätodistukseen nimi Bruce Lee.

Näyttelijäsuvun vesa Bruce Lee aloitti uransa jo lapsena. Hänen isänsä Li Hoi Chuen oli tunnettu kantonilaisen oopperan tähti. Pikku-Bruce kasvoi teatterin taikapiirissä ja sai draaman tajun syntymälahjanaan. Ensiesiintyminen valkokankaalla tapahtui vajaan vuoden ikäisenä! Yhdeksän vuoden kypsässä iässä hän omaksui näyttämönimen ”Pikku Lohikäärme”. Hongkongin kaduilla Lohikäärme tunnettiin kovanyrkkisenä tappelupukarina. Teini-iässä hän pääsi aikansa kuuluisimman kungfu-mestarin Ip Manin (1893-1972) oppilaaksi. Vuonna 1959 Leen vanhemmat päättivät lähettää hankaluuksiin usein joutuvan poikansa Yhdysvaltoihin.

Nuori Bruce teki hanttihommia, opiskeli ja perusti perheen. Ura elokuvateollisuudessa alkoi sivuosasta tv-sarjassa The Green Hornet, joka oli tuottajan Batmanin suosiolle toiveikkaasti rakentelema naamiosankarien seikkailu. Leen hahmo Kato oli sarjassa pääosaa esittäneen Van Williamsin nokkela autonkuljettaja. Sarja ei menestynyt, eikä 1960-luvun Yhdysvallat ollut vielä läheskään valmis aasialaiselle sankarille. Mm. Leen suunnittelema tv-sarja Kung Fu, tarina länttä kiertelevästä shaolin-munkista toteutettiin, mutta sen pääosaan valittiin valkoinen näyttelijä David Carradine.

Pettynyt Bruce Lee palasi kotikaupunkiinsa Hongkongiin 1971, mutta huomasi yllätyksekseen olevansa siellä valtavaa suosiota nauttiva supertähti. The Green Hornet tunnettiin Aasiassa nimellä Kato Show! Hongkongilaiset elokuvayhtiöt tarjosivat kuuta taivaalta. Kun nopeaan tahtiin valmistuneet elokuvat nähtiin lännessä, itämaisten kamppailulajien suosio räjähti. Yhtäkkiä kaikki halusivat olla Bruce Lee! Nykykatsojan on hyvä muistaa, ettei 1960-70-luvuilla käytetty apuna 2000-luvun vaijeriavusteisia ihmetemppuja, vaan taistelukohtausten voima lähti yksinomaan näyttelijän taidosta. Niissä Bruce Lee oli lajin kiistämätön mestari.

Leen ura singahti Hongkongissa huikeaan nousuun. Hän oli viimeistelemässä uutta elokuvansa Lohikäärmeen kidassa (Enter the Dragon, 1973), kun hän kuoli yllättäen vain 32-vuotiaana. Robert Clousen ohjaama Lohikäärmeen kidassa oli Leen ensimmäinen Hollywood-elokuva. Se sai ensi-iltansa kuukausi Leen kuoleman jälkeen. Elokuva sinetöi tähden maineen niin idässä kuin lännessäkin.

Leen raivaamaa polkua ovat sittemmin kulkeneet monet muutkin hongkongilaisen toimintaelokuvan suurnimet Jackie Chanista Jet Lihin ja Chow Yun-fatiin. Suurenmoiset ohjaajanimet kuten Tsui Hark, John Woo tai vaikkapa Sammo Hung ovat kirjoittaneet nimensä elokuvan historiaan. Kiinalainen elokuva kiinnostaa yleisöä lajityypistä riippumatta. Mm. Lilly ja Lana Wachowskin klassikko Matrix ja lukemattomat muut lainaavat kamppailulajien koreografiaa ja estetiikkaa. Ne kaikki tekevät kunniaa aivan liian varhain menehtyneen Bruce Leen pioneerityölle.

Bruce Leen elämästä vuonna 1993 tehty elokuva Dragon: The Bruce Lee Story seurailee miehen vaiheita länsimaiseen makuun sovitettuna. Leen roolissa loistava Jason Scott Lee ei ole sukua miehelle. Elokuva perustuu Linda Lee Cadwellin kirjaan Bruce Lee: The Man Only I Knew (1975).  /Irene Wai Lwin Moe

Bruce Lee television kesässä:

15.6. Dragon: The Bruce Lee Story (1993) ohj. Rob Cohen (TV5, ks. myös uusinnat)

Yle Teema ja Areena:

28.6. Lohikäärmeen vanki (The Big Boss, 1971) ohj. Lo Wei
5.7. Vihan nyrkki (Fist of Fury, 1972) ohj. Lo Wei
12.7. Lohikäärmeen tie (The Way of the Dragon, 1972) ohj. Bruce Lee