Kun Iranin vallankumous heitti vuoden 1979 puolella niin vanhalle hallinnolle työskennelleet kuin ulkomaalaisetkin keskelle hengenvaarallista kuohuntaa, tarvittiin nopeita ratkaisuja evakuointien järjestämiseksi. Marraskuun alussa alettiin kehitetellä kuuden amerikkalaisen saamiseksi ulos Kanadan suurlähettilään asunnosta suunnitelmaa, joka kuulostaa vähintäänkin arsurdilta: keksitään kuvitteellinen elokuva ja järjestetään sille julkisuuskampanja. Teheranissa pelastamista odottaville lähetystötyöntekijöille puolestaan luodaan peitetarina kuvauspaikkoja etsivän tuotantotiimin jäseninä. Mikä voisi mennä pieleen?

Vastuu toteutuksesta paikan päällä on CIA:ssa työskentelevällä soluttautumisspesialisti Tony Mendezillä (Ben Affleck), joka saa riskialttiin ideansa katsoessaan televisiosta scifi-elokuvaa Taistelu apinoiden planeetasta. Vuoteen 1997 asti salaiseksi merkityn pelastusoperaation valmistelu lähtee etenemään sattuman kaupallakin tiedustelupalvelun ja viihdemaailman koneistoissa.

Ohjaajanhommissa nahkansa luonut Affleck iski Argon (2012) kohdalla kultasuoneen, sillä tarinassa yhdistyvät trillerin ja puolidokumentaarisen draaman tehokkaimmat ainekset sekä 1970-luvun populaarikulttuurin juhliminen. Alexandre Desplat’n scoren lisäksi kuullaankin aikalaismusiikkina mm. Dire Straitsin ”Sultans of Swing”, mikä yhdessä puvustuksen sekä eri filmimateriaaleille oikeutta tekevän kuvan kera vie kollektiivisen muistin ytimeen. Todentuntuisen jännitteen lisäksi huumorikin putkahtelee kekseliäillä tavoilla, kuten elokuvatuottaja Lester Siegelin (Alan Arkin) vinoillessa tiedotustilaisuudessa liian uteliaaksi käyvälle toimittajalle: ”Argo f*** yourself.”

Elokuvien tekemiseen tavalla tai toisella liittyvien tarinoiden palkitseminen Oscareilla on pitkä perinne, ja Argo voittikin lopulta monta hienoa kilpakumppania. Pystit tulivat parhaasta elokuvasta, sovitetusta käsikirjoituksesta ja leikkauksesta. Argoa voi pakoelokuvien kirjossa kutsua aiheestaan huolimatta jopa hyvänmielen elokuvaksi, joka pitää otteessaan ensi metreiltä lopputeksteihin. Näytöksessä esitetään pidennetty versio.  /Taneli Hiltunen

Birgerin Kino-keskiviikko: Ben Affleck, Argo (USA 2012) 24.8.2022 klo 18.00 Olutravintola Birgerin kabinetissa. 129 min. K12. VAPAA PÄÄSY. Päärooleissa Ben Affleck, Alan Arkin, Bryan Cranston ja John Goodman. Muut näytöspäivät 21.9., 19.10., 2.11. ja 7.12. Syyssarjan päättää Greta Gerwigin Pikku naisia (USA 2019). Kino-keskiviikko -näytöksiin otetaan vastaan yleisöltä toivomuksia, joita toteutetaan mahdollisuuksien mukaan.