Rowan Atkinsonin jäljittelemätön kokovartalokomiikka, jota siivittävät toistaan absurdimmat nolot tilanteet, tunnetaan maailmanlaajuisesti aina Mustasta Kyystä ja Mr. Beanista alkaen. Jälkimmäisen roolin vuoksi monelle saattoi tulla yllätyksenä, että Atkinson solahtaa myös salaisten agenttien maailmaan. Riemastuttava mokailu kuitenkin on ja pysyy, joskin Johnny Englishin hahmossa on myös annos Edmund Blackadderin oveluutta. Kun ne kohtaavat, juonenkäänteet alkavat ottaa arvaamattomia kierroksia.

Johnny English – uudestisyntynyt (2011) on täysin itsenäinen jatko-osa, joka rakentaa edeltäjänsä vahvuuksille ja kehittää tilannekomiikan hillittömyyttä alkumetreiltä lähtien. English on vetäytynyt Tiibetin ylängöille tavoittelemaan valaistumista, ja syy matalan profiilin pitämiseen selviää myöhemmin takaumassa. Pian häntä kuitenkin tarvitaan jälleen Lontoossa, sillä on paljastunut salajuoni Kiinan pääministerin pään menoksi.

Kiharainen tehtävä kuljettaa Englishin ja apurina olevan ensikertalaisen (Daniel Kaluuya) mm. Hongkongiin ja golfviheriölle. Tiiviisti heidän kannoillaan vaanii varsinkin mummo, joka on paljon vaarallisempi kuin ensi silmäyksellä voisi olettaa. Toiminta on sommiteltu tietoisesti Bond-elokuvien tapaan – visuaalisia vaikutteita onkin otettu esimerkiksi Casino Royalesta – ja Ilan Eshkerin komea score-musiikki tuo parodisuuteen aidon agenttielokuvan henkeä.

Muista näyttelijöistä mainittakoon erityisesti Rosamund Pike tiedustelupalvelulle työskentelevänä käyttäytymispsykologina, joka pääsee hypnoosin avulla perille Englishiä piinaavasta kiusallisen epämääräisestä muistosta. Samoin Gillian Andersonin pokka pitää kuvitteellisen MI7:n kylmän viileänä johtajana. Ihan jo näyttelijöiden sopimuksissa tosin luki, että Atkinsonin komiikalle ei saa nauraa. Katsojan vinkkelistä voi vain kuvitella, miten vaikea tehtävä se on ollut.

Johnny Englishin seikkailut ovat maanmainiota vastapainoa tosikkomaisiksi muuttuneille saagoille kurttuotsaisista (anti)sankariagenteista. Olitpa sitten Atkinsonin, sanaleikeillä ja vitsien ajoituksella juhlivan tilannekomiikan, trillerien tai brittiläisen populaarikulttuurin ystävä, kannattaa ottaa suunta kohti Birgeriä.  /Taneli Hiltunen

Birgerin Kino-keskiviikko: Oliver Parker, Johnny English – uudestisyntynyt (Johnny English Reborn, Britannia/Ranska/USA 2011) ke 21.9. klo 18.00 Olutravintola Birgerin kabinetti. 97 min. K12. Suom. tekstitys. Vapaa pääsy. Päärooleissa Rowan Atkinson, Daniel Kaluuya, Rosamund Pike, Gillian Anderson ja Dominic West. Näytöksen jälkeen arvotaan seuraavan kerran (19.10.) elokuva yleisöltä tulleiden toiveiden joukosta. Toivomuslaatikko löytyy Birgeristä.

Olemattoman avaimen kilinää. Kuvakaappaus Blu-rayltä