Uhkarohkealla päättäväisyydellä tehdyt merimatkat ovat olleet elokuvantekijöiden suosiossa HMS Bountysta Kon-Tikiin. Lopulta tartuttiin irlantilaisen Patrick O’Brianin 21-osaiseen romaanisarjaan (1969–2004), joka kertoo mukaansatempaavasti englantilaisen sotalaivan kapteenin ”Lucky” Jack Aubreyn ja välskäri Stephen Maturinin seikkailuista ja ystävyydestä Napoleonin sotien aikana.

Vuoteen 1805 sijoittuva Master and Commander: Maailman laidalla (2003) heittää katsojan aluksi keskelle toimintaa, kun ranskalainen kaapparialus Acheron onnistuu sankassa sumussa yllättämään fregatti HMS Surprisen. Itsevarma Aubrey lähtee vaaralliseen jahtiin, joka pistää sekä miehistön että laivan äärimmäiselle koetukselle.

Legendaarisen ohjaaja-käsikirjoittajan Peter Weirin mukaantulo varmisti, että O’Brianin perinpohjaiseen taustatutkimukseen ankkuroituvat romaanit saivat arvoisensa filmatisoinnin. Se ei tyydy olemaan juonta eteenpäin kiirehtivä audiovisuaalinen lokikirja, vaan piirtää autenttisen kuvan laivaelämästä rutiineineen, rangaistuksineen ja juhlahetkineen. Miehistöstä nousee lukuisia mieleenpainuvia hahmoja, mutta onnistumiset jaetaan ja vastoinkäymiset kohdataan osana yhteisöä.

Laivan rikkaaseen musiikkikulttuuriin panoksensa antavat niin Aubrey (Russell Crowe) ja Maturin (Paul Bettany) kajuutan puolella viululla ja sellolla kuin miehistökin kannella rytmikkäällä yhteislaulullaan. Seesteiset jaksot nostavat kontrastia intensiivisiin mutta toteavina pysyviin taistelukohtauksiin ja saavat välittämään kunkin hahmon kohtalosta.

Ehdottomia kohokohtia on viivähtäminen Galápagossaarilla, missä Maturin saa tilaisuuden tutkia ainutlaatuista eläin- ja kasvilajistoa. Tätä puolta näkee hyvin harvoin epookkisotadraamojen yhteydessä, vaikka niin armeijojen kuin laivastojenkin mukana kulki taiteellisesti ja luonnon havainnoijina lahjakkaita siviilejä.

Master and Commander on tekniseltä toteutukseltaankin huima elämys, joka ympäröi katsojan autenttisuudellaan lankkujen narahduksista laivakellon kilahduksiin ja myrskyn raivoamisesta tykinkuulien iskeytymiseen. Kuvauksen ja äänileikkauksen Oscar-pystit olivat enemmän kuin ansaitut. Tuotannon mittakaava oli massiivinen, sillä käytössä oli mm. 2 000 hattua, 1 900 paria kenkiä ja 180 kiloa hiuksia.

Lopputuloksena on realistinen ja sivistynyt merielokuva, jossa korostuvat yhteishengen tärkeys, 1800-luvun alkuvuosien tunnelma ja majesteettinen luonto.  /Taneli Hiltunen

KAVIn aluesarja: Peter Weir, Master and Commander: Maailman laidalla (USA 2003) ti 27.9. klo 18.00 BioRex, sali 4. 144 min. K12. Suom. tekstitys. Päärooleissa Russell Crowe ja Paul Bettany. Liput 6 € Kino Tavastin verkkokaupasta https://kinotavast.tapahtumiin.fi tai ovelta käteisellä näytöspäivänä klo 17.40 alkaen.

Kuva: KAVI