Michel Francon ohjaama New Order ei ole kaunista katsottavaa, eikä se saakaan olla, sillä niin rumia asioita siinä käsitellään. Korruptoitunut valtionhallinto, yhteiskunnan jakautuminen ökyrikkaisiin ja rutiköyhiin, mellakointi sekä kaikkialle levinnyt oman edun maksimointi ovat elokuvassa arkipäivää. Kun yhteiskunnalliset ristiriidat kulminoituvat, alkaa painajainen, jossa mikään ei ole sitä miltä näyttää eikä keneenkään voi lopulta luottaa.

Tapahtumat lähtevät liikkeelle yhteiskunnan kermaan kuuluvien Mariannen (Naian González Norvind) ja Alanin (Darío Yazbek Bernal) hulppeista häistä. Muurien ja turvamiesten suojassa juhlitaan, mutta ulkopuolella kuohuu kansannousu. Entinen palvelija Rolando (Eligio Meléndez) ilmaantuu juhlapaikalle anomaan entisiltä isänniltään rahaa vaimonsa sairaalahoitoon, mutta saa tylyn vastaanoton ja ajetaan pois. Marianne on kuitenkin myötätuntoinen ja lähtee yhdessä autonkuljettaja Christianin (Fernando Cuautle) kanssa Rolandon perään.

Ja sitten räjähtää. Mellakoiva kansanjoukko murtautuu hääpaikalle. Alkaa silmitön tuhotyö. Yksiselitteistä syytä kansanjoukon vihalle ei kerrota. Onko kyse hallinnon kyvyttömyydestä ekokatastrofin edessä, yhteiskunnallisesta epätasa-arvosta vai jostain muusta? Päällimmäisenä on joka tapauksessa tyytymättömyys yläluokan ylläpitämiin vallitseviin oloihin. Samaan aikaan Marianne ja Rolando jäävät kaupungilla mellakan jalkoihin. Seuraa kaaos, jossa jokainen yrittää selviytyä miten kykenee ja hyötymään samalla mahdollisimman paljon. Kaoottisissa oloissa primitiiviset vaistot nousevat pintaan. On taisteltava tai paettava, oltava saalistaja tai jäätävä saaliiksi. Lopputulemana moraali on ylellisyys johon ei ole varaa, ja yhteiskuntarauha palaa vain pakottamalla.

Auteur-ohjaaja Franco on tehnyt tinkimättömän ja täsmälleen oman näkemyksensä mukaisen elokuvan, sillä hän on paitsi ohjannut, myös käsikirjoittanut ja ollut mukana tuottamassa ja leikkaamassa elokuvaansa. Edellisillä tuotannoillaan hän on kerännyt festivaalipalkintoja ympäri maailmaa, ja niin ikään New Order on palkittu sekä Venetsiassa Grand Jury Prize -erikoispalkinnolla että Tukholmassa Impact Awardilla ”aikamme ilmiöitä luotaavasta visionäärisyydestä”. Ajankohtaisten ahdistavien ilmiöiden kuvauksena New Order onkin palkintonsa ansainnut. Varallisuuden keskittyminen, julkisten hyvinvointipalvelujen kriisi ja ekokatastrofi ovat todellisuutta myös meillä Suomessa.

New Orderia on useammassakin kritiikissä moitittu synkäksi ja lohduttomaksi. Molempia se eittämättä onkin, mutta siitä huolimatta Franco ei julista epätoivoa. Hän tuntuu pikemminkin kysyvän, onko New Orderin maailma sellainen jossa haluamme elää? Tahdommeko yhteiskunnan, joka ylläpitää olemassaolevia valtarakenteita ja elämäntapoja seurauksista riippumatta?  /Timo Miettinen

Kirjaston Kinopiiri: Michel Franco, New Order (Nuevo orden, Meksiko 2020) ma 26.9. klo 17.30 Hämeenlinnan pääkirjaston Mediahuone. 82 min. K16. Suom. tekstitys. Vapaa pääsy. Päärooleissa Naian González Norvind, Diego Boneta, Mónica Del Carmen, Fernando Cuautle, Darío Yazbek ja Eligio Meléndez.