Moni muistaa tanskalaisen kirjailijan Karen Blixenin (1885–1962) sekä hienosta tuotannostaan, että Meryl Streepinä Sidney Pollackin elämänkerrallisessa elokuvassa Minun Afrikkani (1985). Pollackin Blixen on traaginen sankaritar, lurjusmaisen aviomiehen ja epätoivoon päättyvän Afrikan-seikkailun runnoma nainen.

Tanskalainen Bille August työntää kansalliskirjailijan siekailematta jalustaltaan. Yhteinen sopimus esittelee ikääntyneen Blixenin omistushaluisena, elämän ja luomisvoiman viimeiseen kipinään tarrautuvana hahmona, joka tuntuu siirtyneen jo askeleen mitan pimeyden puolelle. Elokuvassa kirjailijattaren vastapelurina on salskean Simon Bennebjergin esittämä runoilija Thorkild Bjørnvig (1918–2004). Bjørnvig on suurelle yleisölle ainakin täällä meillä tuntemattomampi. Hänen teoksiaan ei ole käännetty suomeksi.

Elokuva perustuu Thorkild Bjørnvigin Blixenin kartanossa Rungstedlundissa viettämästä ajasta 1948–1955 julkaisemiin muistelmiin (Pagten: Mit Venskab med Karen Blixen, 1974).

Tapahtumat alkavat, kun lahjakas nuori runoilija saa yllättävän tarjouksen ihailemaltaan kirjailijalta. Ura tuntuu saavan arvaamattoman käänteen, kun Karen Blixen (aivan loistava Birthe Neumann) lupautuu tuntemattoman runoilijan mentoriksi. Pian käy kuitenkin ilmi, ettei apu tule ilmaiseksi. Kuuluisa kirjailijatar viettää näennäisen loistokasta elämää ja antaa haastatteluja kansainväliselle medialle, mutta huutaa yksin tuskissaan syfiliksen tuottamien hirvittävien kipujen kourissa.

”Afrikassa lupasin sieluni Paholaiselle. Vastineeksi hän lupasi, että kaikki minkä koen, muuttuu tarinaksi jonka kirjoitan.” 1500-luvun Saksassa tuntemattomaksi jäänyt kirjailija loi tohtori Faustuksen, joka möi sielunsa Paholaiselle saadakseen rajattoman tiedon. Aiheeseen ovat sittemmin tarttuneet niin Goethe kuin Heine ja Mann. Tarina on kiehtonut myös elokuvantekijöitä F.W. Murnausta István Szabóon. Bille Augustin käsittelyssä ihailtu kirjailijatar on tuo menestystä ja mainetta lupaava Mefistofeles.

August laittaa Blixenin mainitsemaan Paholaisen niin monta kertaa, ettei asia jää katsojalta mitenkään huomaamatta. Erityisen selvä rinnastus klassiseen hahmoon on sopimusta laadittaessa, jolloin kirjailijattaren kasvot nousevat esiin pimeästä vain savukkeen palavan pään valaisemina. Kirjailijatar toistelee näytelmäkirjailija Johan Ludvig Heibergin (1791–1860) lausahdusta ”Jos olet menettänyt uskosi Jumalaan, niin usko minuun, ja minä suojelen sinua”.

Karen Blixenin hahmo näyttäytyy verkkoaan kärsivällisesti punovana hämähäkkinä, jonka ote nuoresta runoilijasta kiristyy kuin huomaamatta. Pian Bjørnvig onkin jo muuttanut Rungstedlundiin nauttimaan ylellisestä ympäristöstä ja työrauhasta. Ikävä kotiin jääneen arkisen Grete-vaimon (Nanna Skaarup) ja pienen pojan luo on aina vain helpompi unohtaa.

August alleviivaa nuoren runoilijan mielenliikkeitä valojen ja värien vaihtelun, sekä hieman kliseistenkin kuvien avulla: runoilija istuu vuoteellaan ja seuraa katsellaan yöperhosta, joka lentää tuhoonsa lampun houkuttavaan loisteeseen. Rujot lähikuvat sairaan kirjailijattaren kasvoista tuovat mieleen Dorian Grayn, Oscar Wilden luoman nuoruuden palvojan. Blixenin turmeleva myrkky tihkuu rikkomaan Bjørnvigin perheen yksinkertaista onnea, kun suhteeseen ilmaantuu vielä yksi osapuoli, Bjørnvigin runoja ihaileva kaunis Benedikte Jensen (Asta Kamma August).

Tragedia kärjistyy, kun Blixen järjestää jälleen yhdet illalliset. Tarinan osapuolet seisovat risteyksessä, josta eteenpäin pääsee vain astumalla rohkeasti uuteen suuntaan. Muutaman kauhistuttavan hetken aikana myös katsojalle selviää se äärimmäisen korkea hinta, jonka taiteilija joutuu suuruudestaan maksamaan.  /Irene Wai Lwin Moe

Kritiikki on julkaistu lyhempänä Hämeenlinnan Kaupunkiuutisissa 28.9.

Kuukauden pohjoismainen: Bille August, Yhteinen sopimus (Tanska 2021) ma 3.10 klo 18.00 Museo Militarian elokuvasali. 115 min. K12. Suom. tekstitys. Päärooleissa Birthe Neumann ja Simon Bennebjerg. Liput 8 € Kino Tavastin verkkokaupasta https://kinotavast.tapahtumiin.fi tai ovelta näytöspäivänä klo 17.45 alkaen.