Saimme Mahdollisuuksien torille vieraaksi hämeenlinnalaissyntyisen Napafilmsin toimitusjohtaja-tuottaja Liisa Karpon. Hän on kansainvälisesti verkostoitunut uuden aikakauden elokuvatuottaja, joka on erikoistunut dokumentteihin ja lyhytelokuviin.

Tuottaja Liisa Karpo, Napafilms.
Kuva: Sanna Kaesmae.

Hänen tuottamansa elokuva Kultainen maa nähdään ensi lauantain tapahtumassa ilmaisnäytösenä klo 14.00. Elokuvan katsomisen jälkeen kuulemme Liisa Karpolta elokuvasta, sen taustoista sekä hänen työstään ja rohkeasta ajattelustaan. Yleisön on mahdollisuus esittää kysymyksiä.


Nuorten elokuvatapaaminen

Tarjoamme toritapahtumassa 12 – 18 -vuotiaille nuorille mahdollisuutta tulla suunnittelemaan nuorten elokuvatoimintaa Hämeenlinnaan klo 12.30. Kino Tavastin aikuiset ovat taustavoimana ja tukena. Klubilaiset voivat esimerkiksi kokoontua yhdessä katsomaan elokuvia tai tuottamaan elokuvatapahtumia nuorille. Myös elokuvan tekemisestä kiinnostuneet ovat tervetulleita. Tule suunnittelmaan omananäköistäsi toimintaa.


Fingo Mahdollisuuksien torin taustajärjestönä

Kino Tavast on ollut mukana Fingon tuottamalla Hämeenlinnan Mahdollisuuksien torilla jo useana vuonna. Tällä kertaa ei olla torilla vaan Kumppanuustalolla syyssateiden uhkaa paossa.

Mahdollisuuksien tori nostaa esiin muun muassa globaalia reiluutta, yhdenvertaisuutta sekä ihmisoikeus- ja ympäristökysymyksiä. Fingon apuna järjestelyissä on paikallisia yhdistyksiä ja muita tahoja. Tälläkin kertaa on saatu kiinnostava kattaus paikallisia järjestöjä esittelemään toimintaansa.


Kino Tavastin osasto

Myös Kino Tavastilla on elokuvan ja tuottajavierailun lisäksi oma esittelypiste, jonne meitä voi tulla tapaamaan ja noutamaan esitteitä eri toiminnoistamme tai esittämään elokuvatoiveita. Kerromme myös Bollywood-elokuvista, joiden esittämisen pyrimme aloittamaan Hämeenlinnassa, jos riittävä määrä kiinnostuneita löytyy. Omaa elokuvatietämystään voi testata pienellä tietokilpailulla tai tulla huutamaan itselleen viimeisen kappaleen Kino Tavastin T-paitaa tekstillä Make Movies not War (koko N 40).


Mitä muuta ohjelmaa tapahtumassa?

Ennen elokuvaa Mahdollisuuksien torilla on ohjelmaa aamukymmenestä alkaen. Paikalla on muun muassa Ukraina-keskuksen kuoro, Respeite Capoeira ja Tanssivarpaiden Bollywood-tanssiryhmä. Torilta voi ostaa turkkilaista take-away -ruokaa tai saada itsestään yhden viivan muotokuvan. Yläkerrassa on Kettukin taidenäyttely ja alakerrassa lapsille oma peuhupaikka klovneineen. Martat pitävät kahviota. Ostoksia voi tehdä vain käteisellä.


Kultainen maa ja Mustafen perhe

Elokuvassa Kultainen maa vantaalaiselle Mustafelle selviää, että hänen sukunsa maa Somalimaassa on täynnä kultaa ja jalokiviä. Hän päättää jättää Suomen ja muuttaa perheineen takaisin synnyinmaahansa. Mustafe uskoo menestyksekkään kultakaivostoiminnan turvaavan lastensa tulevaisuuden – samalla kun hän itse voisi auttaa sodan runtelemaa kotimaataan, josta joutui lapsena 90-luvulla pakenemaan. Somalimaassa Mustafen lapset voivat myös kokea yhteenkuuluvuutta ja tuntea omat juurensa.

Kultainen maa. Dokumentti. 2022. Ohjaaja Inka Achté. Kuva: Napafilms.

Mutta muutto pohjoiseurooppalaisesta hyvinvointivaltiosta Itä-Afrikkaan ei sujukaan ongelmitta. Mustafen lapset ovat syntyneet ja kasvaneet Suomessa ja puhuvat äidinkielenään suomea. Uudessa kotimaassa on koko perheelle monin tavoin totuttelemista. Teitä ei ole päällystetty, kamelit ja vuohet kulkevat kaduilla, ja taloja rakennetaan pellistä. Ruoka syödään sormin yhteiseltä lautaselta lattialla istuen ja koulussa on hyvin erilaista kuin Suomessa.

Kultainen maa. Kuva: Napafilms.

Samalla, kun lapset yrittävät ymmärtää, missä heidän kotinsa oikeastaan on, tekee Mustafe parhaansa auttaakseen heitä sopeutumaan Somalimaahan. Mustafe osoittaa lapsille muutossa olevan myös hyviä puolia: esimerkiksi huvipuistossa tai upealla uimarannalla voi nauttia olostaan yksityisesti, toisin kuin Euroopassa.

Kultainen maa. Kuva: Napafilms.

Myös rikkauksien etsiminen maasta on jännittävää. Pian käy kuitenkin ilmi, ettei kaivostoiminta klaanijärjestelmään perustuvassa somalialaisessa yhteiskunnassa ole helppoa. Klaanien keskinäiset jännitteet johtivat 90-luvulla sisällissotaan, ja on vaarana, että historia alkaa toistaa itseään.

Lopulta koko perhe ymmärtää, että he ovat etsimässä jotakin kultaakin kalliimpaa ja luomassa kaivostoiminnan sijaan jotain paljon arvokkaampaa.