KURSSI PERUTTU.

OHJELMA

Kino Tavast järjestää marras-joulukuussa neljän tapaamiskerran kurssin, jolla tutustutaan toiminta-, sota- ja kauhuelokuvien kuvastoon ja kerrontamuotoihin sekä elokuvaväkivallan ilmenemismuotoihin eri genreissä. Kurssilaiset tapaavat torstaisin 17.11., 24.11., 1.12. ja 8.12. klo 18.00–20.15 Hämeenlinnan pääkirjaston Mediahuoneessa.

17.11. Mistä toimintaelokuvat kertovat? (Irene Wai Lwin Moe)

Kuvassa istuu Irene Wai Lwin Moe jokilaivan kyydissä onnellisen näköisenä.
Irene Wai Lwin Moe. Kuvaaja Tuula Moilanen.

Toimintaelokuvien väkivaltainen kuvasto ja vimmaisa vauhti peittävät helposti alleen suuret kulttuuriset kertomukset. Toimintaelokuvaa on usein tulkittu negatiivisesti väkivaltaviihteenä, mutta löytyykö sille kuitenkin paikka leffataivaan tähdistössä? Kurssin ensimmäisessä osiossa tutkitaan toimintaelokuvan ja renessanssitaiteen yllättävää suhdetta ja etsitään selitystä räjähtäville loppuratkaisuille.

FT, taide- ja kulttuurihistorioitsija Irene Wai Lwin Moe on tutkinut taiteen antropologiaa ja opettanut kuva-analyysiä. Hän harrastaa aktiivisesti elokuvaa ja miettii usein, miksi tarinat kuvataan siten kuin ne valkokankalla näemme. 

24.11. Hyvät pahat sotaelokuvat (Taneli Hiltunen)

Taneli Hiltunen Hämeen linnan muureja vasten kuvattuna sinisessä villapaidassaan.
Taneli Hiltunen (2019). Kuvaaja AP Sarjanto.

Sanotaan, että sota tuo ihmisissä esiin pahimmat ja parhaimmat puolet, vaan miten on sotaelokuvien laita? Entä mistä kumpuaa sodan käsittely myös huumorin keinoin?

Politiikka on osaltaan vaikuttanut siihen, mitä ja miten sotahistoriasta halutaan kertoa, ja sotatoimien lisäksi myös siviilien kärsimysten kuvaus on nostettu monissa elokuvissa entistä näkyvämmin esiin.

FM, historiantutkija Taneli Hiltunen on tutkinut historiallisia sotaelokuvia etenkin niihin liittyvän kulttuurin ja kuvatuista aiheista nousevan tematiikan kannalta.

1.12. Kauhu, elokuva ja kauhuelokuva (Timo Miettinen)

Timo Miettinen (2019).

Kauhuleffat ovat elokuvattuja painajaisia. Ne ovat usein ahdistavia ja väkivaltaisia, mutta samanaikaisesti myös viihdyttäviä. Oletko koskaan pohtinut, mistä kauhuelokuvissa pohjimmiltaan on kyse? Ovatko ne muutakin kuin flirttailua ihmisyyden pimeän puolen kanssa? Kauhuelokuvaosiossa käsitellään näitä kysymyksiä ja tarkastellaan, mitä sanottavaa evoluutiopsykologialla on kauhuelokuvista.

FM, medianomi Timo Miettinen on tutkinut kauhutarinoiden mielenhoidollisia vaikutuksia sekä käyttöä kirjallisuusterapiassa ja rentoutuu itse kauhuelokuvia katsomalla.

8.12. Kurssilaisten omat genrevalinnat ja niiden esittely

Neljännellä kurssikerralla tutustutaan kurssilaisten valitsemiin kauhu-, sota- ja toimintaelokuviin: jaetaan omia katselukokemuksia ja keskustellaan yhdessä.

Kurssi sopii sinulle, jos tahdot syventää omaa genre-harrastustasi, laajentaa elokuvallista repertuaariasi uusille alueille tai tahdot yksinkertaisesti vain ymmärtää, mistä toiminta-, sota- ja kauhuelokuvissa on kyse.

Kurssille, joka järjestetään yhteistyössä Kansalaisfoorumin kanssa, voi ilmoittautua maksamalla osallistumismaksun (70 €) Kino Tavastin verkkokaupassa.

Ilmoittautuminen päättyy kun paikat on varattu, viimeistään 10.11. 2022.

Peruutukset

llmoittautuminen on sitova. Varatun paikan voi peruuttaa seuraavasti:

  • Jos peruutat 27.10. mennessä, saat 50% maksustasi takaisin.
  • Jos peruutat 3.11. mennessä, saat 25 % maksustasi takaisin.
  • Jos peruutat 10.11. jälkeen, osallistumismaksua ei palauteta, ellei tilalle saada toista osallistujaa. Voit itse etsiä tilallesi toisen henkilön. 

Vakavissa sairastapauksissa (lääkärintodistus) harkitsemme palautuksia erikseen. 

Lisätiedot

Ota yhteyttä saadaksesi lisätietoja.