Yhdysvaltain avaruushallinto NASA:n Apollo-kuulento-ohjelman ja sen edeltäjien varrelle mahtui verrattain lyhyen ajan sisään niin huimia edistysaskeleita kuin tragedioitakin. Jokainen lento oli uusi mahdollisuus – ja samalla uhka. Ron Howardin tiivistunnelmainen Apollo 13 (1995) tekee tämän selväksi lyhyellä takaumalla Apollo 1 -miehistön menehtymisestä tulipalossa harjoituksen aikana.

Suuren yleisön keskuudessa Apollo 13 nähtiin rutiinilentona Kuun pinnalle sensaatiomaisesti laskeutuneen Apollo 11:n jälkeen, mutta Jim Lovell, Fred Haise ja Jack Swigert katsoivat suorittavansa yhtäläistä kunniatehtävää. Kun asiat alkoivat mennä pahemman kerran pieleen kolmantena lentopäivänä 14.4.1970, miehistö ja NASA:n asiantuntijat joutuivat toteuttamaan improvisoidun suunnitelman, jolla oli yksi ainoa tavoite: saada miehet takaisin kotiin.

Tapahtumat kuvataan enimmäkseen astronauttikolmikon sekä Houstonissa hikoilevan lennonjohdon näkökulmasta. Tom Hanks, Bill Paxton ja Kevin Bacon loistavat rooleissaan, samoin Ed Harris pelastusoperaation lankoja käsissään pitävänä Gene Kranzina ja Gary Sinise tuhkarokkoepäilyn vuoksi kyydistä jätettynä astronauttina Ken Mattinglynä, joka tekee simulaattorissa testin toisensa jälkeen ampeerikulutuksen vähentämiseksi.

Erityistä koskettavuutta tuo vaimojen ja lasten raastava piina epätietoisuuden ja mediamylläkän keskellä. Harrisin tapaan Kathleen Quinlan saikin Oscar-ehdokkuuden Marilyn Lovellina. Jimin äiti Blanch (Jean Speegle Howard) puolestaan valaa epätoivon hetkellä uskoa sanomalla, että hänen Jimmynsä ”pystyisi laskeutumaan vaikka pesukoneella”.

Elokuvan erikoistehosteet on tehty aikana, jolloin Hollywood vielä totutteli uusimman tietokoneteknologian tuomiin mahdollisuuksiin – Jurassic Park oli hädin tuskin kaksivuotias. Silti visuaaliefektit näyttävät edelleen hämmästyttävän todentuntuisilta, ja äänisuunnittelu on lukuisten varoitusvalojen ja laskevien happilukemien kera kuin avaruudellinen vastine Sukellusvene U-96:n klaustrofobialle.

Houstonissa kelloa vastaan kamppailevien tiimien neuvonpidoissa tunnelmaa voisi leikata veitsellä, sillä pienikin virhelaskelma johtaa patterien tyhjenemiseen ennen aikojaan tai suistaa kuumoduulin ja huoltoaluksen pois Maan ilmakehästä. Vaikka lopputulema on yleisesti tiedetty fakta, jännitys pysyy yllä loppuun asti, mihin huomattavan panoksensa antaa James Hornerin sinfonisuutta ja elektronisuutta vastustamattomasti yhdistävä musiikki.

Seuraavan kerran Kuuta katsoessaan voi miettiä, miten monien osaamista, riskinsietoa ja uskoa asiansa tärkeyteen sinne pääseminen vaati. Toisaalta onnistunut paluumatka saattoi yhtä lailla muodostua juhlituksi ihmeeksi. Apollo 13 jaksaa sykähdyttää ja pitää varpaillaan monenkin katsomiskerran jälkeen.  /Taneli Hiltunen

Birgerin Kino-keskiviikko: Ron Howard, Apollo 13 (USA 1995) ke 19.10. klo 18.00 Olutravintola Birgerin kabinetti. 140 min. K7. Suom. tekstitys. VAPAA PÄÄSY. Päärooleissa Tom Hanks, Bill Paxton ja Kevin Bacon. Elokuvan jälkeen arvotaan yleisön toiveiden joukosta seuraavan kerran (2.11.) elokuva. Jos olet nopea, voit vielä saada toiveesi mukaan arvontaan! Toivelaatikko löytyy Birgeristä.