Eletään 1930-luvun alkua. Intomielinen nuori toimittaja Gareth Jones saa potkut Englannin pääministeri Lloyd Georgelta ulkoasiainneuvonantajan tehtävästä. Jones onnistuu kuitenkin keplottelemaan itselleen lehdistöviisumin ja matkustaa freelancerina Neuvostoliittoon. Hän aikoo kunnianhimoisesti haastatella itse Stalinia aivan kuten oli aiemmin haastatellut Hitleriä.

Työlleen omistautunut Jones hyppää varoituksista, enteistä ja lehtimiesystävänsä kuolemasta huolimatta Moskovassa Ukrainan-junaan. Hän haluaa selvittää tilastojen ja julkisen informaation ristiriidan.

Puolan elokuvaviikon elokuva Mr. Jones (2019) on ajankohtaisista ajankohtaisin. Maailman vilja-aitta Ukrainan nykytilanteessa on karmaisevia yhtymäkohtia Stalinin 1932–1933 Ukrainassa aikaansaamaan nälänhätään, joka tappoi tuolloin lähes 4 miljoonaa ukrainalaista.

Mr. Jonesin on ohjannut Agnieszka Holland, monipuolinen, kokenut, arvostettu ja palkittu ohjaaja, jolta meillä on viimeksi nähty Kavin aluesarjassa Salainen puutarha (1993) ja teatterilevityksessä Jäljet (2017).

Elokuvankäsikirjoitus (Andrea Chalupa) ja ohjaus keskittyy näyttämään, kuinka monin tavoin elokuvan eri henkilöt pyrkivät sukkuloimaan kapeassa liikkumatilassaan, jonka autoritaarinen koneisto urkkijoineen, ilmiantajineen, kiristäjineen ja salamurhaajineen tuottaa. Järjestelmä mahdollistaa myös Gareth Jonesin pelastumisen, vaikka paluusta Walesiin onkin maksettava kova hinta.

Mr. Jones on kunnianosoitus sitkeälle journalistiselle totuuden etsinnälle. Se on elokuva juuri niistä kysymyksistä, jotka ovat huolestuttavasti läsnä vielä 2020-luvullakin valeuutisoinnin, puolittaisten tai väritettyjen totuuksien valikoimassa.

Omaa tietään kulkevaa totuuden torvea Mr. Jonesia näyttelee onnistuneesti James Norton. Moskovan-toimittajina ovat Vanessa Kirby (Ada Brooks) ja Peter Sarsgaard (Pulitzer-palkittu Walter Duranty).

Ukraina-kuvissa nähdään vaikuttava kavalkadi nälkiintyneitä. On talvi ja lunta. Kylmää. Maskeeraus on onnistunut: nääntymys paistaa laihoilta ja väsyneiltä kasvoilta, niin lasten kuin aikuistenkin.

Tarinan kertoo kirjailija Georges Orwell, jonkasatiirisessa Eläinten vallankumous -teoksessa Mr. Jones myös esiintyy henkilönä. Miten tämä Orwellin kertoma maailmanhistorian oppitunti ajattelua aktivoivassa tarinakaavussaan onkaan tärkeää nähtävää meille juuri nyt. /Ulappa

Kritiikki on julkaistu Hämeenlinnan Kaupunkiuutisissa 12.10.

Puolan elokuvaviikko: Agnieszka Holland, Mr. Jones (Puola/Britannia/Ukraina 2019) ma 17.10 klo 18 Museo Militarian elokuvasali. 114 min. K16. Suom. tekstitys. Liput (8 €) Kino Tavastin verkkokaupasta https://kinotavast.tapahtumiin.fi tai käteisellä (tasaraha) ovelta näytöspäivänä klo 17.45 alkaen.

Näytöksen järjestävät yhteistyössä Kino Tavast ja Puolan elokuvaviikko.

Puolan elokuvaviikon juliste