Harvalla elokuvalla on ollut yhtä mullistava vaikutus lajityyppinsä visuaaliseen kieleen kuin siskosten Lana Wachowskin ja Lilly Wachowskin dystopis-filosofisella Matrixilla (1999). Aikansa globaali ilmiö vie uskomattomalle matkalle, jota siivittävät mielikuvitukselliset erikoistehosteet, taidokas editointi ja kiinnostavat henkilöhahmot – puhumattakaan varsinkin vapaaseen tahtoon ja tietoisuuteen liittyvistä filosofian peruskysymyksistä.

Tarinassa hakkeri Neo (Keanu Reeves) huomaa yhtäkkiä elävänsä virtuaalitodellisuudessa. Oikeaa maailmaa hallitsevat ihmisiä energianlähteinään käyttävät koneet. Neo joutuu tekemään valinnan ja asettamaan itsensä hengenvaaraan taistellessaan Matrix-todellisuudessa armotonta agentti Smithiä (viihdyttävän outo Hugo Weaving) ja muita pahisolentoja vastaan. Apunaan Neolla ovat etenkin päättäväinen hakkerikollega Trinity (Carrie-Anne Moss) ja kapinallisaluksen viisas kapteeni Morpheus (Laurence Fishburne).

On hyvä tiedostaa, että takavuosien Blu-ray-tallenteet ovat tehneet karhunpalveluksen elokuvan värimaailmalle. Siinä missä niiden värimääritys sai yleisilmeen näyttämään vihreältä jopa sameuteen asti, filmiltä nähtävä kuvaaja Bill Popen alkuperäinen visio on huomattavasti sinisempi. Jo tämä on merkittävä syy katsoa Matrix isolta kankaalta.

Toimintakohtauksissa käytetyt bullet time -efektit, jotka saavat ajan hidastumaan, tekevät luotien liikkeestä metallinhohtoista balettia. Ajatukset saattavat käväistä itäaasialaisissa kungfu-spektaakkeleissa, mikä ei ole sattumaa, sillä koreografiat ammentavat suoraan erilaisista kamppailulajeista.

Filosofisella tasollakin näkyy yhteyksiä itään, kuten buddhismiin. Morpheus kysyy Neolta taolaisen filosofi Zhuangzin sanoin, miten ihminen ylipäänsä voi erottaa unen ja todellisuuden. Aistinvaraisen kokemuksen hämäävyys ilmenee tavalla, joka saa katsojan pohtimaan todellisuuden käsitettä myös elokuvan jälkeen. Allegoriana toimii Ihmemaan Liisan kaninkolo yhtä lailla kuin Platonin luolavertaus. Koneiden ja ihmismielen suhde on lähde, josta elokuva ammentaa edelleen hyvin ajankohtaiset visionsa.

Elokuvan huikeaa monitasoisuutta osoittaa sekin, että tarinan voi ohjaajien mukaan lukea myös vertauskuvana transsukupuolisuudesta. /Taneli Hiltunen ja Anneli Jussila

KAVIn aluesarja: Lana Wachowski & Lilly Wachowski, Matrix (The Matrix, USA/Australia 1999) ti 25.10. klo 18.00 BioRex, sali 4. 136 min. K16. Suom. tekstitys. Päärooleissa Keanu Reeves, Carrie-Anne Moss, Laurence Fishburne ja Hugo Weaving. Liput 6 € Kino Tavastin verkkokaupasta https://kinotavast.tapahtumiin.fi tai käteisellä ovelta näytöspäivänä klo 17.40 alkaen.