Brittimonarkialla on vuosisataiset perinteet, mutta on hyvä muistaa, että saarivaltakunta on ollut muodollisesti aina vuoteen 1707 asti jakautuneena kahteen itsenäiseen monarkiaan: Englantiin ja Skotlantiin. Erityisen mielenkiintoinen tilanne vallitsi 1500-luvun jälkipuoliskolla, jolloin kummallekin valtaistuimelle nousi kuningatar. Vallankäytön miehisessä maailmassa hallitseva kuningatar oli harvinaisuus.

Skotlannin Maria Stuart (1542–1587) ja Englannin Elisabet I (1533–1603) olivat serkkuja ja muodostivat uhan toistensa vallalle jo pelkällä olemassaolollaan. Silti elokuvan alkupuolella Mary ja Elizabeth käyvät kirjeenvaihtoa, jossa he sisarellisesti toivovat toisilleen hyvää ja että tapaisivat. Sitten poliittisuskonnollinen myllerrys pistää Skotlannissa pakan uusiksi, ja Mary joutuu taistelemaan kruunustaan – arvaamattomin seurauksin.

John Guyn tietokirjaan Queen of Scots: The True Life of Mary Stuart perustuva Beau Willimonin käsikirjoitus on aidosti naisnäkökulmainen, ja brittiteattereissa ansioituneen Josie Rourken ohjauksessa kummastakin kuningattaresta ehtii piirtyä kiehtova luonnekuva. He saavat myötätuntoa – Elizabeth isorokon runtelemana ja lapsettomana – mutta silti heidän asemansa vaatii kyseenalaisiakin tekoja. Näin vältetään liian mustavalkoinen uhriuttaminen, ja katsoja saa vetää omia johtopäätöksiään.

Päärooleissa ovat sukupolvensa upeimpiin luonnenäyttelijöihin lukeutuvat Saoirse Ronan ja Margot Robbie, joista jälkimmäistä on nähty harvemmin epookkidraamoissa, kun taas Ronanille rooleja niissä on kertynyt jo paljon. Kummassakin on valovoimaisen ja itsetietoisen hallitsijan karismaa, eivätkä sivuroolitkaan jää tehottomiksi. Etenkin David Tennant tekee vaikutuksen epäkiitollisessa roolissaan hengenvaarallista retoriikkaa viljelevänä uskonpuhdistajana John Knoxina, ja oman huomionsa ansaitsevat Maryn neljä kamarineitoa (mm. Mademoiselle Paradis -biopicista tuttu Maria Dragus), joiden kaikkien nimi oli niin ikään Mary.

Roolituksesta täytyy mainita sekin, että tekijät ovat halunneet edistyksellisesti olla ”värisokeita”, jolloin esimerkiksi Elizabethin luottokamarineitoa Bess of Hardwickia näyttelee Gemma Chan ja Englannilla on musta lähettiläs (Adrian Lester).

Max Richterin kaunista melodisuutta huokuva, majesteettisen vaikuttava musiikki on kruununjalokivi, joka loistaa läpi synkkienkin hetkien, kuten myös Gladiatorin kuvaajana parhaiten tunnetun John Mathiesonin sekä kirkas että kolkko värimaailma. Loistelias puvustus on mestariteoksia tehtailleen Alexandra Byrnen (mm. Kenneth Branaghin Hamlet ja Kinopiirissä nähty uusin Emma) käsialaa, ja James Merifieldin koristekuvioilla silatusta lavastuksesta ei siitäkään voisi päätellä, että elokuva toteutettiin suhteellisen tiukalla reilun 20 miljoonan punnan budjetilla.

Kahden kuningattaren valtapeli ei ole rujoa Game of Thrones -fantasiaa, vaan henkilökohtainen tragedia, jota kumpikaan päähenkilö ei edes tunnu pohjimmiltaan haluavan. Maryn viimeisistä päivistä Friedrich Schiller kirjoitti samoin nimellä Kaksi kuningatarta suomennetun näytelmänsä Maria Stuart (1800), joka saa ensi-iltansa Hämeenlinnan Teatterissa marraskuussa. Maryn ja Elizabethin tarinasta on moneksi.  /Taneli Hiltunen

Kirjaston Kinopiiri: Josie Rourke, Kaksi kuningatarta (Mary Queen of Scots, Britannia 2018) ma 24.10. klo 17.30 pääkirjaston Mediahuone. 124 min. K12. Suom. tekstitys. Vapaa pääsy. Päärooleissa Saoirse Ronan ja Margot Robbie.

Kinopiiri-näytökset järjestävät yhteistyössä Hämeenlinnan kaupunginkirjasto ja Kino Tavast, jonka edustajat alustavat elokuvan ja vetävät sen jälkeen käytävää keskustelua. Vapaa pääsy, mutta kannattaa ilmoittautua kirjastolle. Syksyn sarja kokonaisuudessaan ja ilmoittautumisohjeet täältä.

Elokuvan voi käydä katsomassa myös omalla ajallaan varaamalla pääkirjaston Mediahuoneen käyttöönsä Varaamossa (Mitä haluat tehdä? -> Katsoa elokuvaa). Elokuvan saa asiakaspalvelusta.

Lapsettoman Elizabethin (Margot Robbie) melankoliaa. Kuvakaappaus Blu-rayltä