1980-luvun loppu ja 1990-luku oli romanttisten komedioiden huippukautta. Asemansa vakiinnuttaneet ja nousevat tähdet toivat suurelle yleisölle tilaisuuksia haaveiluun ja fanitukseen. Joukkoon mahtui myös tarinansa enemmän draaman varaan rakentaneita tuotantoja. Hyvänä esimerkkinä niistä on Sähköinen kohtaaminen (1990), joka kertoo kahden hyvin erilaisen kaupunkilaisen tarinan Susan Sarandonin ja James Spaderin tulkitsemana.

Max Baron on menestyvä, ooppera-aarioita kuunteleva nuori mainosmies. Hänen ja pikaruokapaikassa työskentelevän keski-ikäisen Nora Bakerin tiet kohtaavat, kun Max palaa kesken polttarien vaatimaan hyvitystä kuudesta tyhjänä myydystä hampurilaislaatikosta. Kiireistä vuoroa tekevä Nora vitsailee, että ”Fred Astaire tässä on tullut ilmoittamaan ryöstön”. Max närkästyy väitteestä, että hän saattaa yhtä hyvin valehdella, ja niinpä hän todistaa laatikoiden olleen tyhjiä.

Toraisa tilanne saa jatkoa, kun Max polttareista palatessaan sattuu samaan baariin Noran kanssa. Nora alkaa kiinnostua hänestä ja tekee humalassa mutta itsevarmana aloitteen. Kaksikko päätyy Noran kotiin, missä intohimo roihahtaa. Kerta ei jää ainoaksi, vaan Max huomaa palaavansa Noran asunnolle mielellään. Siellä vallitsee epäjärjestys, mutta Nora räjähtää Maxille, kun tämä ostaa hänelle lahjaksi rikkaimurin. Maxilla on paljon opittavaa. Vaan mitä tapahtuu heidän suhteelleen?

Sarandon ottaa suorasukaisesta ja totutun vahvasta roolistaan (onko hän muunlaisia tehnytkään?) irti kaiken. Marilyn Monroe -pakkomielteelleen Nora sanoo syyksi sen, että Marilyn oli ”niin kaunis ja sekaisin”. Spader on yhtä lailla luonteva hämmentyneenä, uusia puolia itsestään löytävänä leskenä.

Kannattaa kuunnella tarkalla korvalla brittiläisen score-taiturin George Fentonin (mm. Päiväni murmelina) sympaattista musiikkia, joka americana-, jazz- ja klassisine vaikutteineen viimeistelee pienen suuren tarinan aidon lempeyden.

Toisistaan poikkeavien kokemusmaailmojen kautta Sähköinen kohtaaminen kuvastaa amerikkalaisen yhteiskunnan kuiluja, joiden ylittäminen vaatii joustavuutta ja erilaisuuden kunnioittamista. Nyt ne ovat oikeistopopulistisen retoriikan ja tarkoitushakuisen polarisaation vuoksi repeämässä entistä syvemmiksi. Illan elokuvan päähenkilöiden romanssi onkin yllättävän resonoiva.  /Taneli Hiltunen

Birgerin Kino-keskiviikko: Luis Mandoki, Sähköinen kohtaaminen (White Palace, USA 1990) ke 2.11. klo 18.00 Olutravintola Birger. 89 min. K16. Suom. tekstitys. Päärooleissa Susan Sarandon ja James Spader. Vapaa pääsy. Kino-keskiviikko -kauden päätöselokuvana 7.12. klo 18.00 nähdään valloittava, Greta Gerwigin ohjaama ja käsikirjoittama Pikku naisia (Little Women, USA 2019).