Vuonna 2035 ihmiskunnan rippeet sinnittelevät maan alla. Luonto on ottanut takaisin autioituneet kaupungit ja villieläimet liikkuvat niiden kaduilla. Historian kaaressa on jotain tuttua. Jälleen yksi kadonnut kulttuuri odottamassa tulevaisuuden arkeologeja. Näinhän on käynyt ennenkin: Ninive, Theba, Chang’an, Baltimore… Baltimore?

Terry Gilliamin 12 apinaa (Twelve Monkeys, 1995) on tieteiselokuvien ehdotonta aatelia. Se tempaa katsojan mukaansa labyrinttiin, jossa totisesti olisi käyttöä Ariadnen lankakerälle. Tieteiselokuvien perinteitä kunnioittava perusjuoni kulkee dystooppisten näkymien ja aikamatkustuksen tapahtumahorisontissa, mutta tekee sen uskottavasti, loistokkaasti. Jutun ytimessä tiedemiehet pyrkivät estämään epidemian puhkeamisen lähettämällä miehen nimeltä James Cole aikakoneella vuoteen 1996, hetkeen ennen kuin virus iskee. Kaikki ei kuitenkaan mene kuin Strömsössä.

Tieteiselokuvan tyypilliset skenaariot ovat maapalloa uhkaava vaara avaruudesta, alienien, replikanttien tai zombiarmeijan hyökkäys, tai ylimielisestä luonnonlakien sorvaamisesta johtuva katastrofi. Ihmiskunnan kohtaloksi koitunut pandemia on sekin scifi-kirjallisuudesta ja lukemattomista elokuvista tuttu tausta-asetus toiminnalle. Jännitystä on luotu milloin mistäkin alkunsa saaneen taudinkantajan torjuntataistelusta. Uskottava ja ilman muuta juuri tähän meidän aikaamme resonoiva on vaikkapa Wolfgang Petersenin ohjaama Tuntematon uhka (Outbreak, 1995). Siinä pieni eläin levittää nopeasti tappavaa tautia maanosasta toiseen.

Gilliam heittää tapahtumien keskelle kansansaduista tutun epätodennäköisen sankarin. Kahdentoista apinan tarinassa katsoja joutuu päättämään, ketä hän uskoo. Mielipidettä on syytä varautua muuttamaan, usein. Aikatasot pujottelevat kuin kiinalainen solmu. Kuka täällä oikein on se hullu?

Mainesanat loppuvat kesken pökerryttävän hienon näyttelijätyön kohdalla. Monessa liemessä keitetty Bruce Willis on syntynyt James Colen rooliin. Brad Pitt repäisee sekopää Jeffrey Goinesina irti seksikkään pojan rooleistaan ja asettaa näin tukevan peruskiven myöhemmälle uralleen. Madeline Stowe psykiatri Kathryn Raillynä ilmentää samaistuttavasti tiedenaisen epäilyä ja hiljalleen syntyvää ymmärrystä. Aikakaudesta toiseen matkaava sankari James Cole löytyy toimintaelokuvien käsikirjasta kohdasta M – messiaaniset pelastajat. Kiivaaseen tahtiin etenevät tapahtumat pysyvät tiukasti Terry Gilliamin osaavissa käsissä. Kun vyyhti lopulta purkautuu, on luvassa maukas yllätys.  /Irene Wai Lwin Moe

Kirjaston Kinopiiri: Terry Gilliam, 12 apinaa (USA 1995) ma 7.11. klo 17.30 pääkirjaston Mediahuone. 129 min. K16. Suom. tekstitys. Päärooleissa Bruce Willis, Madeleine Stowe ja Brad Pitt. VAPAA PÄÄSY. Kinopiiri-näytökset järjestävät yhteistyössä Hämeenlinnan kaupunginkirjasto ja Kino Tavast, jonka edustajat alustavat elokuvan ja vetävät sen jälkeen käytävää keskustelua.

Kinopiiri-näytökset järjestävät yhteistyössä Hämeenlinnan kaupunginkirjasto ja Kino Tavast, jonka edustajat alustavat elokuvan ja vetävät sen jälkeen käytävää keskustelua. Vapaa pääsy, mutta kannattaa ilmoittautua kirjastolle. Koko syksyn ohjelma ja ilmoittautumisohjeet täältä.