Hauholaiset ja lammilaiset pääsevät katsomaan syksyn uusia elokuvasuosikkeja kotikulmillaan Hauhotalossa ja Turvantalossa.

Ei tarvitse lähteä kaupunkiin asti liukkailla marraskeleillä. Elokuvat tulevat ainakin pitäjien keskustaajamissa asuvien lähelle.

Taneli Hiltunen, Kino Tavastin puheenjohtaja

Lääninhallituksen pihan puistoelokuvista tuttu Kiertueteatteri Filmipyörä esittää kummallakin paikkakunnalla kolme uutuuselokuvaa pyhäinmiestenpäivän viikonloppuna.

Pääsylippuja myydään käteisellä ja maksukorteilla ovelta noin puoli tuntia ennen näytöksen alkua. Näytösten välissä on mahdollista keskustella näkemästään ja kokemastaan sekä nauttia kahvion antimista.

Jos Hämeenlinnan keskustasta on Hauholle tai Lammille lähtijöitä, Kino Tavast järjestää yhteiskuljetuksen. Mukaan voi ilmoittautua tällä lomakkeella 31.10. mennessä.


Hauholla la 5.11.

  • Klo 13.00 Joona Tena: Supermarsu 2 (Suomi 2022) • 90 min. • S
  • Klo 15.00 Klaus Härö: Rakkaani merikapteeni (Suomi 2022) • 103 min. • S
  • Klo 17.15 Mika Kaurismäki: Mielensäpahoittaja Eskorttia etsimässä (Suomi 2022) • 109 min. • K7

Lammilla su 6.11.

  • Klo 13.00 Joona Tena: Supermarsu 2 (Suomi 2022) • 90 min. • S
  • Klo 15.00 Roope Olenius: Free skate (Suomi 2022) • 120 min. • K12 
  • Klo 18.00 Klaus Härö: Rakkaani merikapteeni (Suomi 2022) • 103 min. • S

Kino Tavast tuo Lammille tekijäkaartia – ollaan Miikka J. Anttilan lapsuusmaisemissa

ROOPE OLENIUS

Free Skate-näytöksen jälkeen äänessä ja jututettavina ovat klo 17 alkaen ohjaaja-tuottaja Roope Olenius ja Lammilta lähtöisin oleva näyttelijä-tuottaja Miikka J. Anttila, joiden yhteistyö alkoi jo Oleniuksen edellisen Kyrsyä-elokuvan (2018) yhteydessä.

Free Skate on 40-prosenttisesti hämeenlinnalainen elokuva, jossa vilisee sekä tuttuja kasvoja että maisemia ja rakennuksia. Elokuva on ollut valmiina jo pari vuotta, mutta koronakauden takia ensi-iltaa on siirretty pariin otteeseen ja nyt se on vihdoin mahdollista nähdä myös Lammilla.

Lue Timo Miettisen kritiikki Free Skatesta.


Hauhon ja Lammin elokuvaperinteet

Sekä Hauho että Lammi ovat molemmat historiallisesti elokuvapaikkakuntia. Molemmissa on esitetty Louhimiehen Tuntematon sotilas vuonna 2017. Hauholla on kuvattu elokuvia ainakin vuosina 1938 – 1994, tunnetuimpina Niskavuoren naiset, Rikas tyttö, Ihmisiä suviyössä ja Evakko. Lammilla on kuvattu muun muassa Yhden miehen sotaa ja Jäniksen vuotta.


Elokuvat lyhyesti esiteltyinä

Joona Tenan perhe-elokuvassa Supermarsu 2 marsun on pelastettava mehiläiset, jotta se voi pelastaa maailman. Pelastaakseen mehiläiset sen on pelastettava koulun pahin kiusaaja. Elokuva tarttuu tärkeisiin yhteiskunnallisiin ja ekologisiin aiheisiin helposti ymmärrettävällä ja humoristisella tavalla.

Klaus Härön Rakkaani merikapteenissa Howard, eläköitynyt merikapteeni ja leskimies asuu talossan meren rannalla. Hänen aikuinen tyttärensä Grace palkkaa isälleen kodinhoitajan, jo kypsään ikään varttuneen Annien. Jääräpäinen ja sulkeutunut Howard ei aluksi hyväksy uutta kodinhoitajaansa, mutta vähitellen hänen sydämensä avautuu ja hän antaa viimeiselle rakkaudelle mahdollisuuden.

Mika Kaurismäen Mielensäpahoittaja Eskorttia etsimässä -elokuvan päähenkilön arki rullaa tuttujen rutiinien mukaan: kevät on tullut ja varhaisperunasato kypsyy. Mielensäpahoittaja kuitenkin kolaroi rakkaan Eskorttinsa ja auto täytyy romuttaa. Uusi, nykyaikainen kulkuneuvo ei käy laatuun ja lähin Eskortti vuosimallia 1972 löytyy Saksasta. Kun Mielensäpahoittajan pojat kieltäytyvät auttamasta, on hänen matkustettava Saksaan yksin. Hampuriin saavuttuaan hän tarvitsee veljensä Tarmon apua. He eivät ole olleet tekemisissä vuosikymmeniin. Auton etsinnän lomassa mutkaisen matkan varrella kaivetaan esiin veljesten väliset vanhat ja uudet kuopat.

Roope Oleniuksen Free Skate on taitoluistelumaailmaan sijoittuva rohkea ja anteeksipyytelemätön nuoren naisen kasvutarina, jossa lupaava taitoluistelija loikkaa Venäjältä Suomeen paetakseen epäinhimillisiä olosuhteita. Valoisasta tulevaisuudesta ja uusista mahdollisuuksista huolimatta menneisyys ei päästä häntä kahleistaan. Hän tajuaa, että vaikean menneisyyden kohtaaminen on ainoa reitti maailman huipulle.