Oslolainen parikymppinen Julie (Renate Reinsve) luulee tietävänsä, kuka on ja mitä elämältään haluaa – ja sitten taas ei. Lääketieteen opinnot vaihtuvat lennosta psykologiaan, kunnes valokuvaus astuu kuvioihin. Tuttavapiirit avartuvat, ja Julie muuttaa yhteen menestyvän sarjakuvapiirtäjän Akselin (Anders Danielsen Lie) kanssa.

Rakkaus – tai ainakin ajatus siitä – sitoo kaksikon toisiinsa joksikin aikaa, mutta Akselin omistautuminen piirtämiselle ja taipumus jatkuvaan psykoanalyyttisyyteen puskevat Julieta kohti yllätyksiä. Yksi niistä on hänen bileissä kohtaamansa sympaattinen Eivind (Herbert Nordrum). Pian Julie huomaa olevansa jälleen valinnan edessä, mutta varsinkaan hänen elämässään mikään ei ole yksinkertaista tai mustavalkoista.

Joachim Trierin The Worst Person in the World (2022) oli viime Oscar-gaalassa ehdolla parhaan kansainvälisen elokuvan lisäksi alkuperäiskäsikirjoituksen kategoriassa. Eskil Vogtin kanssa Trier onkin onnistunut luomaan ennakkoluulottoman ja provosoivan mutta loppupuolella yhä koskettavamman kokonaisuuden, joka onnistuu hämmentämään ja tuntumaan aidolta samanaikaisesti.

Elokuvan rakenne muistuttaa maailmankirjallisuuden klassikkoromaaneja: prologi, 12 lukua ja epilogi. Siirtymät luvusta toiseen eivät ole sulavia, esteettisiä häivytyksiä, sillä episodimaisuus ja ironisoiva kertojaääni ovat tarinan tyylin ytimessä.

Kantavina teemoina kulkevat elämän arvaamattomuus, ihmissuhteiden kipupisteet sekä tärkeimpinä kuunteleminen ja itsetuntemus, jotka auttavat ymmärtämään paremmin toisiakin. Samalla sivutaan esimerkiksi feministisiä kiistakysymyksiä ja sananvapautta, mutta tulkinta jätetään katsojalle.

”Maailman huonoin ihminen” viittaa länsimaisen hyväosaisen yhtäkkiseen havahtumiseen, että hän omalla elämäntavallaan esimerkiksi vaikeuttaa alkuperäiskansojen olosuhteita. Kertojaäänen ja nopean editoinnin satiirista sävyä ei voi olla huomaamatta.

Tosi on taruakin ihmeellisempää, sillä Juliena loistava, Cannesissa palkittu Reinsve oli vain päivää ennen Trierin järjestämää spontaania tapaamista päättänyt lopettaa näyttelemisen. Ura puuseppänä saanee odottaa.  /Taneli Hiltunen

Kritiikki on julkaistu Hämeenlinnan Kaupunkiuutisissa 1.2.

Kuukauden pohjoismainen: Joachim Trier, The Worst Person in the World (Norja 2021) ma 6.2. klo 18.00 BioRex, sali 5. 128 min. K12. Suom. tekstitys/svensk text. Liput 10 € Kino Tavastin verkkokaupasta https://kinotavast.tapahtumiin.fi tai ovelta kortilla/käteisellä klo 17.40 alkaen.