1500-luvun Venetsiassa kurtisaaneilla on naisille harvinaisia etuoikeuksia: he pukeutuvat ylellisesti, lukevat kirjallisuutta, runoilevat ja säveltävät sekä keskustelevat kaupunkivaltion asioista sitä hallitsevien miesten kanssa. Juhlituimmaksi heistä nousee ajatuksiaan naisten oikeuksista ja sukupuolten tasa-arvosta esittävä Veronica Franco (Catherine McCormack). Hän on päättänyt valloittaa rakastamansa Marco Venierin (Rufus Sewell), mutta ei kauneudellaan ja viehätysvoimallaan vaan älyllään.

Venetsian kurtisaanin (1998) sanavalmis, provosoiva ja satiirisen nokkela päähenkilö toimii samalla kaupunkinsa hyväksi politiikan kulisseissa. Valtarakenne osoittaa kuitenkin kavaluutensa, kun katolinen kirkko syyttää Veronicaa noituudesta, ja hän joutuu taistelemaan oikeudenkäynnissä hengestään teräväkielistä vihollista vastaan.

Jeannine Dominyn tarkkanäköisen käsikirjoituksen pohjamateriaalina ovat Veronica Francon (1546–1591) julkaisemat sonetit ja kirjeet sekä Margaret Rosenthalin elämäkertateos The Honest Courtesan (1992). Rakkausdraama, sosiopoliittinen sanoma ja seksuaalisuus kutoutuvat luontevasti yhteen fiktionalisoidun tarinan puitteissa.

Suurin valttikortti on Veronicaksi upeasti eläytyvä McCormack, joka kampeaa naisen objektista subjektiksi. Hän on vieläpä yhtä ketterä miekkailijana kuin suorasanaisesti runoillessaan.

Muista näyttelijöistä mainittakoon niin ikään karismaattinen Sewell Marco Venierinä ja Oliver Platt hänen puolikoomisena runoilijaveljenään Maffiona. Erityistä huomiota kannattaa kiinnittää myös Naomi Wattsiin Marcon hurskaana vaimona Giulia De Lezzenä. Hetki, jona Giulia ilmaisee haluavansa ainoastaan omistautua aviomiehelleen, nousee arvoiltaan feministisessä elokuvassa yllättävän liikuttavaksi.

Lavastuksen ja koristeellisen puvustuksen eteen on nähty paljon vaivaa, ja kumpikin olisi voinut kilpailla tasapäin Rakastuneen Shakespearen kanssa palkintopysteistä. Venetsiasta sekä Roomasta lähiympäristöineen löytyneet kuvauspaikat viimeistelevät illuusion värikkäästä renessanssiajasta. Suositus historiallisen romantiikan ja kantaaottavuuden ystäville.  /Taneli Hiltunen

Kritiikki on julkaistu Hämeenlinnan Kaupunkiuutisissa 8.2.

KAVIn aluesarja: Marshall Herskovitz, Venetsian kurtisaani (Dangerous Beauty, USA 1998) ti 14.2. klo 18.00 BioRex, sali 4. 112 min. K12. Suom. tekstitys. Liput 6 € Kino Tavastin verkkokaupasta https://kinotavast.tapahtumiin.fi tai ovelta kortilla/käteisellä klo 17.40 alkaen.