Kun plakkarista löytyvät sellaiset klassikot kuten Taksikuski ja Kuin raivo härkä, on vaikeaa pistää paremmaksi. Vuonna 2017 ensi-iltansa saanut First Reformed kuitenkin onnistuu mahdottomassa, ja yltää kevyesti kirjoittajansa tunnetuimpien teosten rinnalle. Suomessa sitä ei kuitenkaan kelpuutettu kaupalliseen teatterilevitykseen, vaikka se kahmi maailmalla kuutisenkymmentä palkintoa eri elokuvajuhlilla ja festivaaleilla.

First Reformedin ohjannut ja käsikirjoittanut Paul Schrader on todellinen elokuvan moniottelija. Hän aloitti 1970-luvulla käsikirjoittajana, siirtyi pian myös ohjaajaksi ja toimii tällä hetkellä lisäksi elokuvakriitikkona. First Reformed oli hänen 22. ohjaustyönsä, ja se muuttuu päivä päivältä ajankohtaisemmaksi.

Tarina kertoo terveytensä ja menneisyyden haamujensa kanssa kamppailevan pastori Ernst Tollerin tarinan hänen päiväkirjamerkintöjensä kautta. Päiväkirjan sivuilla Toller ajautuu kyseenalaistamaan oman arvomaailmansa aina maailmankuvaansa myöten, kun hänen kanssaan ihmiskunnan kollektiivisesta moraalisesta vastuusta ja maailman tulevaisuudesta keskustellut ekoaktivisti Michael tekee itsemurhan. Syyllisyydentunto vie Tollerin ylimaalliselle matkalle kohti tulossa olevaa ekokatastrofia ja pakottaa hänet lopulta tekemään henkilökohtaisen valinnan apaattisen sivustaseuraamisen ja radikaalin aktivismin välillä. Kun vääjäämätön tuho uhkaa, onko ihmishengellä enää mitään väliä?

Kuvakerronnaltaan First Reformed on poikkeuksellinen amerikkalaiselokuva. Tarina lähtee liikkeelle hitain kierroksin, dialogin voimalla, mutta samaa tahtia kuin Toller uppoutuu teologis-filosofiseen pohdiskeluun, viherpesulla bisnestä tekevän yritysmaailman ansaintalogiikkaan, valtavirtaväestön välinpitämättömyyteen sekä ekoterrorismiin ja käy siinä samalla läpi henkilökohtaisia traumojaan, jännitys tiivistyy, ja se mikä alkaa seesteisenä moraalifilosofisena reflektiona kasvaa lopulta tinkimättömän intensiiviseksi jännitysnäytelmäksi.

Ethan Hawke löytää itsestään luonnenäyttelijän toistaiseksi onnistuneimmassa roolisuorituksessaan sisäistä kamppailua käyvän pastori Tollerin hahmossa, ja Schrader onnistuu nostamaan ohjaustyönsä kantaa ottavan performanssin tasolle. Vai mitä sanotte esimerkiksi hautajaiskohtauksesta, jossa seurakunnan nuorten kuoro laulaa pilalle saastutetussa satamarannassa Neil Youngin protestilaulun “Whose Gonna Stand Up and Save the World?” samalla kun vainajan tuhkat ripotellaan limoittuneeseen rantaveteen? /Timo Miettinen

Kirjaston Kinopiiri: Paul Schrader, First Reformed (USA 2017) ma 20.2. klo 17.30 pääkirjaston Mediahuone. 109 min. K12. Suom. tekstitys. Vapaa pääsy, mutta halutessaan voi ilmoittautua kirjastolle. Kevään sarja kokonaisuudessaan ja ilmoittautumisohjeet täältä.

Kinopiiri-näytökset järjestävät yhteistyössä Hämeenlinnan kaupunginkirjasto ja Kino Tavast, jonka edustajat alustavat elokuvan ja vetävät sen jälkeen käytävää keskustelua.