Lysiini on ihmiselle välttämätön aminohappo, mutta mitä tekemistä sillä on amerikkalaisen studioelokuvan kanssa? Steven Soderberghin ohjaaman tosipohjaisen Ilmiantajan! (2009) tapauksessa paljonkin.

Eletään vuotta 1992. Mark Whitacre (taidokkaan pokerinaamainen Matt Damon) on maatalousjätti ADM:ssä korkeimpaan johtoon edennyt amerikkalainen jokamies, jolla on rakastava perhe. Silti edes Ginger-vaimo (Melanie Lynskey) ei voi aavistaa mitä on edessä, kun eräänä iltana Mark antaa FBI:lle vihiä alalle pesiytyneestä hintakartellista ja suostuu ilmiantajaksi.

Seuraa salamyhkäisiä tapaamisia, puhelinkuuntelua ja muuta vanhan liiton vakoojaelokuvien jalkatyötä. Työläs vyyhti alkaa käydä Markin yhä uusien paljastusten myötä agenttikaksikon (Scott Bakula ja Joel McHale) voimille, varsinkin kun tämä itse kuvittelee olevansa ”salainen agentti 0014” – siis kaksi kertaa älykkäämpi kuin muuan 007! Sotku ei osoita selviämisen merkkejä vaan vääntyy entistä oudommille mutkille. Keneen voi luottaa?

Oscar-palkittujen Trafficin ja Erin Brockovichin jälkeen Soderbergh on jatkanut enimmäkseen independent-asenteella ja kokeillut rohkeasti erilaisia lähestymistapoja genrestä toiseen. Hänessä yhdistyy kyky ohjata suurta yleisöä kiinnostavia menestyselokuvia ja toisaalta ottaa luovia riskejä etenkin kerronnan rytmityksen ja visuaalisen ilmeen suhteen.

Ilmiantaja! asettuukin erikoiseen välimaastoon. Pohjimmiltaan se ei ole sen enempää kevyt farssi kuin puolidokumentaarinen henkilökuvakaan, vaikka siinä on piirteitä molemmista. Painava sanottava ei hautaudu virkistävän vähäeleisen koomisuuden alle.

Marvin Hamlischin tyylillisesti monipuolinen score-musiikki luo eriparisuutta arkimaailman ja Markin mielen välille. Kun hänen agenttikuvitelmansa lähtee laukalle, samoin tekee Hamlischin rytmikkään letkeä sävelkieli, joka venyy bondmaisista tunnelmista aina banjon ja viulun iloitteluun. Ihan jo aurinkoinen ja veijarimainen pääteema muunnelmineen tuo kosolti hyvää mieltä.

Jos tarinan bisnesmatematiikka alkaa huimata, vastapainoa saa Markin hilpeistä päänsisäisistä monologeista. Miten jääkarhut tietävät, että niillä on musta nenä? Markilla on omalaatuinen teoriansa.  /Taneli Hiltunen

Kritiikki on julkaistu Hämeenlinnan Kaupunkiuutisissa 22.2.

KAVIn aluesarja: Steven Soderbergh, Ilmiantaja! (The Informant!, USA 2009) ti 28.2. klo 18.00 BioRex, sali 4. 110 min. S. Suom. tekstitys. Liput 6 € Kino Tavastin verkkokaupasta https://kinotavast.tapahtumiin.fi (sulkeutuu klo 17.30) tai ovelta kortilla/käteisellä klo 17.45 alkaen. Liput kannattaa ostaa hyvissä ajoin.