Eilen Jussi-gaalan yhteydessä jaettiin Nordisk Film -säätiön elokuvapalkinto (20 000 €) Pahanhautoja-elokuvan työryhmälle, johon kuuluivat ohjaaja Hanna Bergholm, hämeenlinnalainen kuvaaja Jarkko T. Laine, käsikirjoittaja Ilja Rautsi ja tuottaja Mika Ritalahti. Palkintotuomaristo koostui elokuva-alan tekijöistä.

Tuomariston mielestä Jarkko T. Laineella on erinomainen tekninen taituruus ja ennen kaikkea herkkyys luoda ennennäkemätön ja ehyt maailma.

Nordisk Film -palkinto antaa tunnustusta elokuvantekijöille, jotka ovat merkittävällä työllään nostaneet oman maansa elokuvan tasoa ja rikastuttaneet elokuvakulttuuria.

Palkinnonsaaja Jarkko T. Laine sanoo arvottavansa Nordiskin palkinnon todella korkealle jopa suhteessa itse kuvauksen Jussi-palkintoon, jonka hän on saanut Äideistä parhain -elokuvan kuvauksesta vuonna 2006.


Pahanhautojan ensi-ilta oli Yhdysvaltoissa Sundance-elokuvafestivaaleilla Midnight-sarjassa viime vuoden tammikuun lopussa. Kotimaisen elokuvan kansainvälisen myyntitoiminnan aktivoitumisesta kertoo se, että Pahanhautoja on tähän mennessä myyty yli 70 maahan ja se on saanut elokuvateatterilevityksen yli 40 maassa.


Suomessa elokuvan on nähnyt 14 000 katsojan joukko. Kotimaisittain harvinaista kauhugenreä edustava elokuva odotti kauan Suomen ensi-iltaansa, ja sen koittaessakin koronan varjo oli vielä voimissaan. Jarkko T. Laine arvelee, että suomalainen yleisö ei ole vielä tottunut katsomaan ja kuluttamaan kotimaista kauhua.

Kino Tavast järjesti viime vuoden maaliskuussa ensi-illan tietämillä elokuvasta jäsenilleen ja kumppaneilleen yksityisnäytöksen, jossa kuvaaja Jarkko T. Laine oli elokuvan jälkeen kertomassa kuvauksista.

Lähetämme parhaimmat onnittelut Jarkko T. Laineelle palkinnon johdosta.

Lue myös Jarkko T. Laineen haastattelu

Palkintoperusteet kokonaan (Nordisk Film)