Kino Tavastin Kuukauden pohjoismainen -sarjassa on tällä kertaa tarjolla kiinnostava dokumentti Skál (2021) Färsaarilta. Dania on aktiivinen kristillisen seurakunnan jäsen, kuten koko hänen perheensä. Hän osallistuu seurakunnan tilaisuuksiin ja laulaa konserteissa. Hän on jokin aika sitten muuttanut Tórshavniin ja tavannut siellä hiphop-artisti Trygvin, johon on ihastunut. Trygvin tekstit puhuttelevat Daniaa rehellisyydellään ja myös Dania alkaa kirjoittaa ajatuksiaan ja pohdintojaan elämästä yhä avoimemmin runoiksi. Samalla hän alkaa kyseenalaistaa yhteisönsä normeja ja hakea vapautta elää elämäänsä omalla tavallaan.

Dania elää kahden erilaisen kulttuurin rajamaastossa. Hän osallistuu kristillisen yhteisönsä tapahtumiin ja käy keskusteluja ymmärtäväisen mutta hartaan uskovaisen isoäitinsä kanssa. Toisaalta hän elää tavallisen thorshavnilaisen nuoren elämää yhdessä ystävänsä Marjunin kanssa käyden paikallisessa baarissa ja konserteissa. Trygvin kanssa he viettävät aikaa keskustellen mm. elämästä, uskonnosta ja runoista. Daniaa arveluttaa esitellä Trygvia vanhemmilleen, koska hän pelkää heidän reaktiotaan. Runojen julkaiseminen mietityttää, koska hän olettaa, että niissä otetut näkökulmat asioihin eivät kaikkia seurakuntalaisia miellytä.

Danian kapina on pehmeää. Hän on jo nuori aikuinen ja sen myötä suhtautuminen asioihin ei ole ehdotonta vaan erilaisia näkemyksiä ymmärtävää. Hän ei kuitenkaan halua joutua yhteisönsä ulkopuolelle vaan enemmänkin lisätä vapautta yhteisön sisällä ja kyseenalaistaa itsestäänselvyyksiä.

Elokuvan ovat ohjanneet tanskalainen Cecilie Debell ja Färsaarilla syntynyt Maria Tórgarð. Elokuvan nimi Skál on peräisin Danian runokokoelmasta, joka julkaistiin elokuvan tekemisen aikana ja joka oli myyntimenestys. Danian tarinaa kehystävät Färsaarten karun kauniit maisemat.

Danian ja Marjunin yhteisissä hetkissä tavoitetaan nuorten aitoa hetkessä elämisen iloa ja Danian ja Trygvin suhteen kuvauksessa on herkkyyttä. Aikuisten käyttäytyminen on kuitenkin melko muodollista, joten väkisin jää miettimään, kuinka paljon kuvaustapahtuma on vaikuttanut siihen. Hieman humoristisena yksityiskohtana esiin nousee paikallinen mopopoikien ”prätkäjengi”, joka kurvailee elokuvassa useaan otteeseen.  /Petri Peräkasari

Kritiikki on julkaistu Hämeenlinnan Kaupunkiuutisissa 29.3.

Kuukauden pohjoismainen elokuva: Cecilie Debell & Maria Tórgarð, Skál (Färsaaret 2021) ma 3.4. klo 18.00 Museo Militarian elokuvasali. 75 min. K12. Eng. tekstitys. Elokuvan jälkeen keskustelu. Liput 8 € ovelta kortilla/käteisellä klo 17.45 alkaen tai Kino Tavastin verkkokaupasta https://kinotavast.tapahtumiin.fi.