Journalisti Jessica Bruderin samannimiseen kirjaan perustuva Nomadland (2020) kertoo nimensä mukaisesti nykypäivän nomadeista, jotka ovat päätyneet elämään perinteisen yhteiskunnan ulkopuolella – joko olosuhteiden pakosta tai omana valintanaan. Eräs heistä on nevadalainen kuusikymppinen Fern, jonka rooliin eläytyminen toi Frances McDormandille jo hänen kolmannen pääosa-Oscarinsa. Fern on jäänyt laman aikana työttömäksi ja toimii kausiapulaisena Amazonin paketinpakkaajien joukossa. Hän saa tarpeekseen ja päättää lähteä asuntoautolla tien päälle.

Nevadan, Etelä-Dakotan, Nebraskan, Arizonan ja Kalifornian osavaltioiden halki vievän matkan varrella Fern tapaa kohtalotovereitaan. Heidän kohdallaan aitous ei ole sattumaa, sillä kyseiset henkilöt esittävät itseään. Puolidokumentaarinen ja empaattinen pohjavire kantaa tarinaa, joka ei tarvitse bysanttilaisia juonikoukeroita pitääkseen katsojan mielenkiinnon yllä.

Kiinalaissyntyinen Chloé Zhao tunnetaan pienimuotoisista ja arkisista draamoistaan, joissa ollaan läsnä hetkessä ja havainnoidaan elämää sellaisena kuin se on. Hänen tinkimätön vaivannäkönsä ja näkemyksellisyytensä – myös käsikirjoittajana ja editoijana – palkittiin ohjauksen ja parhaan elokuvan Oscareilla sekä mm. Venetsian elokuvajuhlien Kultaisella leijonalla. Kaikkiaan elokuva on voittanut 256 palkintoa ja saanut 156 ehdokkuutta, joten siinä on kosolti globaalia puhuttelevuutta.

Tarinan aikana avautuu yhteisöllinen mielenmaisema kuin tiekartaksi nyky-Länteen. Ylitsepääsemättömät sosioekonomiset ongelmat ja melankolia sekoittuvat toisten ihmisten tuella väreilevään toivoon ja päivästä toiseen selviämiseen. Ei ihme, että Nomadlandia on kutsuttu eräänlaiseksi ”neo-westerniksi”, vaikka cowboyt ja varsinkin pyssyt puuttuvat sen kuvastosta.

Kannattaa tulla päättämään Kirjaston Kinopiirin kevätkausi elämänmakuisesti paikkoihin, joihin nykyamerikkalainenkaan elokuva ei tule kovin usein katsahtaneeksi, saatikka niissä viipyneeksi.  /Taneli Hiltunen

Kirjaston Kinopiiri: Chloé Zhao, Nomadland (USA 2020) ma 15.5. klo 17.30 pääkirjaston Mediahuone. 107 min. K7. Suom. tekstitys. Vapaa pääsy.

Kinopiiri-näytökset järjestävät yhteistyössä Hämeenlinnan kaupunginkirjasto ja Kino Tavast, jonka edustajat alustavat elokuvan ja vetävät sen jälkeen käytävää keskustelua. Kuluneen kevään ohjelma löytyy täältä.

Elokuvan voi käydä katsomassa myös omalla ajallaan varaamalla pääkirjaston Mediahuoneen käyttöönsä Varaamossa. DVD:n saa asiakaspalvelusta.