Nuori nainen kävelee iltaisissa vaatteissa aamun valaisemalla kadulla. Hänen paitaansa ja kättään pitkin valuu jotain punaista. Vertako? Ei sentään, vaan ketsuppia nakkisämpylästä. Tien toisella puolella on mieskolmikko rakennustyömaalta. He alkavat heittää karkeaa herjaa ”häpeäkävelystä”, ja nainen pysähtyy tuijottamaan heitä. Miehet joutuvat hämilleen ja heidän ääniinsä tulee epävarmaa vihaisuutta. Taustalla soi cover-versio The Weather Girls -duon kasarihitistä ”It’s Raining Men” ironisuudessaan toimivasti, kuten kaikki muutkin elokuvan musiikkivalinnat.

Kryptinen naishahmo on Emerald Fennellin esikoisohjauksen Lupaava nuori nainen (2020) päähenkilö Cassandra (mm. toisella Oscar-ehdokkuudella huomioitu Carey Mulligan), jonka menneisyydestä löytyy otteestaan päästämätön trauma. Cassie on laatinut metodisen suunnitelman, jolla kostaa niille jotka olivat mukana vähitellen selviävässä teossa. Siinä sivussa hän antaa opetuksen kenelle tahansa naista esineenä kohtelevalle. Yökerhossa nuokkumisella ja mystisellä muistikirjalla on oma tarkoituksensa – kaikki ei todellakaan ole sitä miltä näyttää.

Hakekaa kätilö! -menestyssarjan Patience ”Patsy” Mountin roolista muistettava Fennell pitää esikoisohjauksensa kortteja piilossa harkitusti, joten katsoja ei pääse hyppimään tapahtumien edelle. Fennellin provosoiva taidokkuus kertojana kantaa läpi hätkähdyttävien käänteiden, ja Carey Mulligan on yhtäläinen valttikortti. Hän on loistanut lukuisissa hyväsydämisissä (britti)epookkirooleissa, joten Cassie on häneltä hyvin erilainen tour de force luonnenäyttelijänä.

Fennellin kerronta on vahvan feminististä, mikä ei tarkoita, että hän ei sävyttäisi elokuvaansa myös harmaalle vyöhykkeelle. Sekä miehet että naiset saavat tarinan kuluessa moraalista osumaa enemmän tai vähemmän karvaasti, mille vastapainoa tuovat värimaailmassa toistuvat pastelli- ja karkkisävyt.

Psykologista trilleriä ja paikoitellen erittäin mustaa komediaa muistuttavien elementtien risteyttäminen stereotypioilla leikitellen on hallittu temppu. Fennelliltä on jatkossakin lupa odottaa epämukavuusalueen puolelle menevää särmikkyyttä. Mikäpä siinä, kun esikoinen koppasi hänen alkuperäiskäsikirjoituksensa Oscarin lisäksi 116 muuta palkintoa ja 193 ehdokkuutta. Tervetuloa ajatuksia herättävään Kirjaston Kinopiiriin!  /Taneli Hiltunen

Kirjaston Kinopiiri: Emerald Fennell, Lupaava nuori nainen (Promising Young Woman, Britannia/USA 2020) ma 25.9. klo 17.30 pääkirjaston Mediahuone (Lukiokatu 2). 114 min. K12. Suom. tekstitys. Vapaa pääsy.

Kinopiiri-näytökset järjestävät yhteistyössä Hämeenlinnan kaupunginkirjasto ja Kino Tavast, jonka edustajat alustavat elokuvan ja vetävät sen jälkeen käytävää keskustelua.